Beijing stationeert voor het eerst onderzeeërs met kernwapens permanent in Zuid-Chinese Zee

Beijing stationeert voor het eerst onderzeeërs met kernwapens permanent in Zuid-Chinese Zee
De afschrikkingspatrouilles stellen de Chinezen in staat te dreigen met een nucleaire tegenaanval, zelfs als hun raketsystemen aan land zijn vernietigd. (Foto; MARK SCHIEFELBEIN/AFP via Getty Images)

Beijing stationeert voor het eerst in de geschiedenis permanent met kernwapens uitgeruste onderzeeërs “ergens in de Zuid-Chinese Zee”, aldus een nieuw rapport van het Pentagon. Op deze manier zouden de Chinezen hun druk op de Verenigde Staten en Taiwan willen verhogen.

De essentie: Volgens het rapport van de Amerikanen voert China’s vloot van in totaal zes ballistische raketonderzeeërs van de Jin-klasse voortdurend patrouilles uit vanaf het eiland Hainan tot diep in het zuiden van de Zuid-Chinese Zee. Uitgerust met een nieuw type ballistische raket kunnen de vaartuigen – verscholen diep onder water – met hun bewapening het vasteland van de VS bereiken, aldus analisten.

  • De afschrikkingspatrouilles stellen de Chinezen in staat te dreigen met een nucleaire tegenaanval, zelfs als hun raketsystemen aan land zijn vernietigd. Daarnaast bieden nucleaire-onderzeeërs Beijing de mogelijkheid om kernwapens lange tijd verborgen te houden onder het wateroppervlak. 
  • “De onderzeeërs van de Jin-Klasse zijn uitgerust met een raket van de derde generatie, de JL-3”, vertelde Anthony Cotton, de commandant van het Amerikaanse strategische commando vorige maand aan het Congres.
    • Met een geschat bereik van meer dan 10.000 kilometer en meerdere kernkoppen kan de raket – dankzij de onderzeeërs – voor het eerst vanuit Chinese wateren het vasteland van de VS bereiken, staat te lezen in het rapport.
  • De nieuwe patrouilles impliceren belangrijke verbeteringen van Beijing op verschillende gebieden, waaronder logistiek, communicatie en controle, zeggen militaire deskundigen. 

Verdediging VS wordt opgerekt

  • Timothy Wright, een defensie-analist van het International Institute for Strategic Studies, zegt tegen Reuters dat China’s snelle uitbreiding van zijn nucleaire strijdkrachten betekent dat de VS voor het eerst te maken krijgt met twee “nucleaire tegenstanders”.
    • “Dit is een bron van zorgen, omdat het de Amerikaanse verdediging zal oprekken”.
  • Militaire analisten zeggen dat de Chinese marine al langer in staat is om “nucleaire patrouilles” uit te voeren. Echter hebben problemen met de bevelvoering, controle en communicatie de inzet ervan aan de hand van onderzeeërs vertraagd.
    • Het opzetten van een communicatiesysteem tussen Beijing en de onderzeeërs die voortdurend verborgen blijven is cruciaal, maar enorm complex.
    • “Hoewel China waarschijnlijk vooruitgang heeft geboekt met de opbouw van een veilig en functionerend communicatiesysteem, lijkt het nog onwaarschijnlijk dat de capaciteit volledig en gevechtsklaar is”, zegt Hans Kristensen, directeur van de denktank Federation of American Scientists.
  • In een reactie op de ontwikkelingen in de Zuid-Chinese Zee maakten de VS en het VK vorige maand bekend technologie voor nucleaire onderzeeërs te gaan delen met Australië.
    • “Dit alles wordt ondernomen om onze naaste bondgenoten krachtiger te maken en beter in staat te stellen Beijing ervan te overtuigen dat het niet langer in een tolerante veiligheidsomgeving opereert”, aldus de voorzitter van het Amerikaanse Center for Strategic and International Studies, Charles Edel.

(nd)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.