Het begrotingstekort zal – onder de huidige context – in 2020 oplopen tot 2,4 procent, oftewel 12 miljard euro, berekende La Libre. Dat onderstreept de noodzaak van nieuwe federale regering met volheid van bevoegdheid.
Het afgelopen jaar gingen de belastinginkomsten met 1,1 procent omlaag, meldt La Libre op basis van cijfers die de Waalse krant kon inkijken. De daling verklaart zich door enerzijds een grotere teruggave aan belastingbetalers en anderzijds tegenvallende vennootschapsbelastingen. De regering-Michel overschatte de voorafbetalingen van bedrijven.
In 2019 klokt het begrotingstekort dus af op 8,8 miljard euro, zoals vorige week al aangegeven werd. Die 1,85 procent van het bruto binnenlands product (bbp) ligt meer dan een procentpunt hoger dan de projecties die de overheid voor ogen had. De ontslagnemende federale regering had gerekend op een begrotingstekort van 1,7 procent.
Voorlopige twaalfden redden het niet
De voorbije jaren steeg het begrotingstekort op duizelingwekkende wijze. Waar begrotingsjaar 2018 nog afsloot met een tekort van 0,7 procent, ligt ons land nu dus op koers om de kaap van 2,4 procent te bereiken. Momenteel werkt ons land met een noodbegroting op basis van voorlopige twaalfden. Dat betekent dat er maandelijks niet meer uitgegeven mag worden dan een twaalfde van de begroting van vorig jaar.
Het is duidelijk dat het systeem van die voorlopige twaalfden België niet hoedt voor de begrotingsmalaise. Dat is iets waar ontslagnemend vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) al herhaaldelijk op wees. ‘We hebben dringend een volwaardige regering nodig om te vermijden dat 2020 ook een verloren jaar zal zijn. Deze cijfers tonen dat opnieuw aan’, stelde hij vrijdag nog.