Begaat de Europese Centrale Bank een vergissing door de rente fors te blijven verhogen?

Begaat de Europese Centrale Bank een vergissing door de rente fors te blijven verhogen?
Christine Lagarde – Getty Images

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft gisteren de rente met 50 basispunten verhoogd. Dat is minder fors dan tijdens de voorgaande twee vergadering. Christine Lagarde, voorzitter van de ECB, voegde er tijdens een persconferentie wel aan toe dat er nog meer forse renteverhogingen nodig zijn. Sommige analisten vrezen nu dat de monetaire instelling te hard aan de handrem trekt.

Waarom is dit belangrijk?

De ECB is in juni begonnen met de rente te verhogen. Sindsdien is die gestegen met 250 basispunten. De monetaire instelling heeft (veel te) lang volgehouden dat de inflatie tijdelijk was, waardoor die nu wordt gedwongen om uit te pakken met forse verhogingen.

In het nieuws: De havikachtige toon van Lagarde tijdens de toelichting van het rentebesluit donderdag verraste de financiële markten en vele analisten.

  • Volgens het persagentschap Bloomberg sloeg de voorzitter van de ECB een strenge toon aan omdat meer dan een derde van de bestuursleden voorstander was van een derde opeenvolgende verhoging met 75 basispunten.
  • “De ECB koos voor de door hoofdeconoom Philip Lane voorgestelde en door analisten en beleggers verwachte verhoging met 50 basispunten, na een debat over de voordelen van een forsere verhoging dat resulteerde in een compromis over het algemene besluit”, laten enkele ingewijden weten. “Havikachtige bestuursleden willen zich nu voornamelijk toespitsen op de afbouw van de balans.”

Een te strak geldbeleid?

De details: Volgens Lagarde komen er sowieso nog meer renteverhogingen van (minstens) 50 basispunten. Voorts zei ze tijdens een persconferentie dat er waarschijnlijk al sprake is van een milde inzinking van de economische activiteit.

  • Peter Praet, de voormalige hoofdeconoom van de centrale bank, sluit niet uit dat de monetaire instelling onderschat hoe slecht het gesteld is met de Europese economie. “De kans bestaat dus dat die nu een beleidsfout maakt,” merkt hij op in een reactie tegenover Bloomberg Television. Een te strak geldbeleid kan de Europese economie verder de dieperik induwen.
  • Vitor Constâncio, de voormalige vicevoorzitter van de ECB, waarschuwt via Twitter dat de strenge toon van de monetaire instelling de komende recessie nodeloos erger zal maken. Volgens hem houden de inflatieprognoses waarmee de centrale bank haar strenge beleid onderbouwt geen steek.

Tegendraads: Niet alle analisten zijn ervan overtuigd dat de ECB nu een fout begaat door de klemtoon te leggen op een voortzetting van het verstrakkende geldbeleid.

  • “De rente zal waarschijnlijk verder stijgen tot 3,5 procent”, zegt Thomas Gitzel, econoom bij VP Bank. “Er komen dus nog meer renteverhogingen, maar daar kunnen we mee leven. Ik denk niet dat de ECB een fout maakt. Integendeel, ze handelt voor het eerst adequaat.”
  • Volgens Carsten Brzeski, econoom bij ING, is het nog vroeg om te bepalen of de Europese monetaire instelling nu een verkeerde beslissing heeft genomen. “Het valt wel op dat net de centrale bank van een regio die het zwaarst wordt getroffen door de huidige crisis zo vastbesloten is om een restrictief beleid te voeren”, merkt hij op.

(fjc)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.