Bayer vraagt rechtbank om schadevergoeding van 25 miljoen dollar ongedaan te maken

De chemiereus moet dat bedrag betalen aan een man uit Californië die beweerde kanker te hebben gekregen door de onkruidbestrijder Roundup.

Bayer zegt in een mededeling die maandag bekendraakte dat het verdict inging tegen bevindingen van waakhonden en simpele wetenschap. Het voegt daar aan toe dat de ‘speculatieve zaak’ het nooit tot in de rechtbank had mogen schoppen.

Het zou volgens het bedrijf ook onmogelijk zijn om zich aan de uitspraak te houden, ‘want elk waarschuwingslabel zou in strijd zijn met wetgeving’.

‘We geloven in de veiligheid van Roundup en zijn ingrediënt glyfosaat’, klinkt het in de mededeling. Bayer heeft ondertussen in Amerika 42.700 rechtszaken over Roundup tegen zich lopen.

Monsanto

Roundup is een onkruidbestrijder gemaakt door het Amerikaanse Monsanto, dat in juni 2018 werd overgenomen door Bayer. Het eerste proces volgde in augustus van dat jaar en sindsdien verloor het aandeel van Bayer al 23 procent.

De zaak waartegen Bayer nu in beroep gaat, was de derde in de reeks. In maart veroordeelde de jury het bedrijf tot 80 miljoen dollar, in juni werd dat bedrag bijgesteld naar 25 miljoen.

En nu wil Bayer dat dus op 0 euro krijgen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20