Bayer adopteert harder standpunt in schikkingen glyfosaat

Het Duitse chemieconcern Bayer zal zich tegenover schikkingen ronden de onkruidverdelger glyfosaat voortaan strikter opstellen. Dat heeft Werner Baumann, topman van Bayer, bij de presentatie van de kwartaalcijfers van het bedrijf gezegd. De beslissing is ingegeven door de coronacrisis, die Bayer hebben aangezet om naar een sterkere financiële buffer te streven.

Er lopen tegen Bayer een reeks juridische procedures omdat glyfosaat kankerverwekkend zou kunnen zijn. Het bedrijf heeft er altijd op gewezen dat er voor die beweringen geen enkel bewijs is, maar heeft rond het probleem toch een aantal schikkingen getroffen. Bayer verandert nu echter van positie.

Redelijk

‘Het bedrijf zal een deal alleen overwegen wanneer de vraag financieel redelijk blijft,’ aldus Baumann. ‘Tegelijkertijd moet een overeenkomst ook een mechanisme omvatten om potentiële toekomstige claims efficiënt op te lossen. Dit is nu meer dan ooit van toepassing.’ Baumann verwees voor de beslissing naar een dreigende recessie en mogelijke liquiditeitsproblemen als gevolg van de coronapandemie.

In de Verenigde Staten hebben 52.500 personen de onkruidverdelger Roundup, die glyfosaat bevat, tegen Bayer klacht neergelegd omdat ze door het gebruik van het product kanker houden hebben gekregen. In februari waren er 48.600 klachten geregistreerd.

Bayer ontkent dat Roundup kanker zou benadrukken en wijst erop dat tientallen jaren onafhankelijke onderzoek hebben aangetoond dat het product veilig is voor menselijk gebruik. Roundup werd ontwikkeld door het Amerikaanse concern Monsanto, dat door Bayer bijna twee jaar geleden werd overgenomen.

Katalysator

‘De economische omgeving kan voor de regeling van schikkingen een katalysator zijn,’ benadrukt ook Ingo Speich, fondsbeheerder bij investeerder Deka Investment. ‘Het zal voor Bayer zeker niet gemakkelijker worden om met een dure schikking in te stemmen. Dat moet ook voor de eisers duidelijk zijn.’

Bayer boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 6,8 miljard euro. Dat was een stijging met 5,7 procent tegenover de eerste drie maanden vorig jaar. De operationele winst nam met 13,5 procent toe tot 2,6 miljard euro.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.