Oostends burgemeester Bart Tommelein (Open Vld) moet het ontgelden in pijnlijk debat

Oostends burgemeester Bart Tommelein (Open Vld) moet het ontgelden in pijnlijk debat
Bart Tommelein (Open Vld) – ERIC LALMAND/BELGA MAG/AFP via Getty Images

De huidige burgemeester van Oostende, Bart Tommelein (Open Vld), hoopt om zichzelf straks op te volgen. Maar in debat blijkt alvast dat zowat iedereen tegen hem is.


Key takeaways

  • De peilingen zien er niet goed uit voor Bart Tommelein, hij vindt geen draagvlak meer.
  • De andere partijen vielen hem en zijn beleid stevig aan. Tommelein probeert zich te weren, maar vindt geen steun.
  • Hij heeft nog niet beslist wat hij hierna gaat doen.

De peiling: Het ziet er niet goed uit voor Bart Tommelein. Hij probeert met een samengestelde stadslijst Trots op Oostende (van Open Vld, Groen en cd&v) stemmen te halen, maar slechts 11,8 procent van de ondervraagden zou voor zijn partij kiezen. Tommeleins grote uitdager, John Crombez (Vooruit), krijgt 25,8 procent achter zich. Maar tegelijk is 25,4 procent nog onbeslist.

  • Erger voor Bart Tommelein zijn zijn persoonlijke scores. 72 procent van de ondervraagden spreekt over een verslechterd bestuur nadat Tommelein burgemeester werd. 68,8 procent geeft aan ontevreden te zijn over Tommelein als burgemeester. En 47,7 procent wil hem niet meer.

“Eenrichtingsverkeer”

Gevolgd: Het werd een pijnlijk debat waarbij iedereen zich tegen Tommelein keerde.

  • VRT NWS doet verslag van het Oostends debat georganiseerd door Perskring Oostende. Direct vallen de aanvallen richting het huidige beleid op:
    • “Er is een eenrichtingsverkeer van de stad naar de kiezer”, meent Tom Lamont (Vlaams Belang) De inwoners zouden meer inspraak moeten krijgen.
    • Yves Miroir, lijsttrekker van ‘de O mens’, een linkse lokale lijst, spreekt zelfs over “geheime vergaderingen”. “Adviesraden worden nauwelijks geraadpleegd”, stelt hij.
    • N-VA, die de afgelopen 6 jaar samen bestuurde met Open Vld, Groen en cd&v, is ook ontevreden. “Wij willen loyaal verder besturen, maar wel met respect voor onze programmapunten”, klinkt het bij lijsttrekker Charlotte Verkeyn.
    • Crombez herhaalt een aantal inhoudelijke punten. Zo vindt hij de invoering van een aantal zone 30’s teveel. Het stadsbestuur zou er enkel op gebrand zijn om zoveel mogelijk GAS-boetes te innen. “Het grootste deel van de GAS-boetes zijn snelheidsboetes”, weet hij. “Te veel flitsen is niet goed voor het draagvlak”. Ook Lamont keert zich tegen het flitsbeleid: “De zone 30 is een algemene maatregel waarover niet is nagedacht”. En zelfs Verkeyn blijkt eigenlijk tegen de implementering.
    • Ook op wonen kan Bart Tommelein niets goeds doen, zo lijkt het. PVDA-lijsttrekker Ilona Vandenberghe klaagt de slechte toestand van sommige sociale woningen aan. “Ik durf te wedden dat u nog niet ter plaatse bent gaan kijken”, verwijt ze Tommelein.

“Ik ben de enige hier die het beleid verdedigt”

De reactie: Tommelein weert zich, maar de toon wordt bitsig.

  • Te weinig inspraak? Klopt niet, volgens Tommelein. “We hebben een ombudsdienst opgericht, we hebben een participatieambtenaar en we hebben burgerbevragingen gehouden”.
  • De kritiek van Crombez op het flitsen in de zone 30 is ook niet terecht, vindt hij. “John Crombez gooit alles graag op een hoopje. Het gaat niet alleen over snelheid. Wij handhaven, want de mensen klagen”.
  • En over de sociale woningen laait de discussie pas echt op. “Ach, stop toch met dat populistisch gedoe”, verwijt Tommelein PVDA’ster Vandenberghe. “Ik ben zelf opgegroeid in een sociale woning”.
  • Lamont hoeft slechts in te koppen: “Wat we hier horen is dat iedereen ongelijk heeft, behalve Bart Tommelein”.

Om te volgen: Bart Tommelein denkt nog niet aan de toekomst.

  • De stevige replieken laten Tommelein wat hopeloos achter. Hij kijkt naar coalitiepartner N-VA, en ergert zich andermaal. “U neemt afstand van het beleid. Ik zit met het gevoel dat ik hier de enige ben die het beleid verdedigt”. Verkeyn vindt van niet: “Ik val het beleid helemaal niet af, maar ik ben niet beschaamd om te zeggen wat beter kan”.
  • Tommelein blijft verlaten achter in het debat. Zijn lot lijkt bezegeld, als de peilingen kloppen. Maar de burgemeester wil er nog niet bij stilstaan. “Ik zit niet in de politiek voor de postjes”, stelt hij. En als hij verliest zal hij “op 14 oktober beslissen” wat hij daarna gaat doen.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.