Bart De Wever (N-VA) zet zich andermaal af tegen Jos D’Haese (PVDA), maar ook Groen en Vooruit doen mee

Bart De Wever (N-VA) zet zich andermaal af tegen Jos D’Haese (PVDA), maar ook Groen en Vooruit doen mee
Bart De Wever (N-VA) en Jos D’Haese (PVDA) – Getty Images

In een debat herhaalt Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) nogmaals waarom Jos D’Haese geen goede burgemeester zou zijn. De twee vliegen elkaar in de haren. Maar ook bij Groen en Vooruit is er nog weinig enthousiasme om samen te werken met D’Haese en PVDA.


Key takeaways

  • Bart De Wever herhaalt nog eens dat Jos D’Haese geen goede burgemeester zou zijn van Antwerpen door het internationale karakter van de stad.
  • Een debat over hoofddoeken wordt ingewikkeld: De Wever interpreteert uitspraken van Raoul Hedebouw anders.
  • Groen en Vooruit blijven eveneens voorzichtig over een samenwerking met PVDA. Een samenwerking tussen hen beiden kan wel.

In het nieuws: Bart De Wever laat in debat met Jos D’Haese geen mogelijkheid onbenut om uit te halen.

  • In Terzake kwam één vraag telkens terug, van De Wever naar D’Haese: hoe gaat PVDA zijn plannen voor Antwerpen financieren? D’Haese kon niet met een bevredigend antwoord komen, vond De Wever. “U gaat honderden miljoenen per jaar uitgeven: hoe gaat u dat betalen? De kiezer heeft recht om dat te weten, maar u antwoordt daar nooit op”, hield hij D’Haese voor.
  • Hij zette zich wederom af tegen het idee dat een extreemlinkse politicus burgemeester van Antwerpen kan zijn. Zeker voor de Antwerpse haven is dat nefast, aldus De Wever: “Als grote internationale bedrijven zouden googelen en kijken wie de nieuwe burgemeester is – een communist, een extremist – zullen ze vertrekken”.
  • D’Haese legde zijn ideologie uit. Volgens hem betalen grote bedrijven te lage vestigingstaksen. KMO’s zouden volgens D’Haese tot 250 keer meer betalen per vierkante meter. Hij verwijst naar Zelzate, waar PVDA mee bestuurt. Daar kwam er een maatregel die het systeem veranderde. D’Haese wil dat ook voor Antwerpen: “Trek die tarieven gelijk”.
  • “Politiek gaat altijd over keuzes maken”, vervolgde D’Haese. “Gaan wij verder met dat beleid van prestigeprojecten en de stad uitverkopen aan projectontwikkelaars? Of gaan we de stad teruggeven aan de inwoners en investeren in sociaal weefsel?”.

“Trumpiaanse” leugens?

En verder: De Wever en D’Haese raken verzeild in een welles-nietes rond hoofddoeken.

  • De sfeer werd bitsiger toen De Wever het hoofddoekendebat aanhaalde in een poging om PVDA onderuit te halen. Volgens De Wever zou PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw in een interview met tv-zender RTL gezegd hebben dat meisjes van 8 en 9 jaar van hem volledig gesluierd mogen rondlopen. D’Haese verweet De Wever “Trumpiaanse leugens”. “Zoek het op!” beet De Wever D’Haese toe.
    • De uitspraak van Hedebouw is vrij ingewikkeld. RTL legde hem voor dat in Frankrijk de uiterst linkse politicus Jean-Luc Mélenchon er geen probleem van maakt dat meisjes van 8 jaar in een “abaya, volledig gesluierd” naar school gaan. De vraag aan Hedebouw: mag dat voor u in België ook? “Ik heb daar geen probleem mee”, aldus Hedebouw, “vanaf 8 à 9 jaar laat ik de keuze aan hen”.
    • Hedebouw deed de uitspraak midden november vorig jaar. Toen al kreeg hij veel weerstand. Hij legde toen uit dat hij refereerde aan het eerste deel van de stelling, de abaya. Dat is een lange islamitische jurk en heeft dus niets met sluiers te maken. De Wever interpreteerde de uitspraak van Hedebouw dus anders dan D’Haese.
  • D’Haese wordt door De Wever aangesproken omdat hij campagne voert in moskeeën. D’Haese snapt die kritiek niet. “Ik zie vooral Antwerpenaren. Mensen zijn uw hokjesdenken beu.” Verder bevestigt D’Haese dat hij voorstander is van het dragen van de hoofddoek achter het loket.
  • Dat gaat er dan weer niet in bij De Wever: “U zegt aan één cultuur: doe maar. U praat ze naar de mond. Zeggen jullie in de moskee iets over lgbtq?”.

Groen en Vooruit gaan samen, of toch min of meer

Gevolgd: De coalitievorming in Antwerpen lijkt duidelijk, niet met PVDA.

  • De Wever komt nog terug op een opmerkelijke open brief die in De Morgen werd gepubliceerd. Daarin roepen enkele Antwerpse prominenten uit de cultuursector op om progressief te stemmen. Naast stemadvies voor Groen en Vooruit noemen ze ook PVDA als optie. “Allemaal mensen die van subsidies leven”, repliceert De Wever.
  • Maar “als een progressieve meerderheid mogelijk is, gaan we er alles aan doen om die te realiseren”, maakt D’Haese zich sterk. Alleen: die lijkt er niet te komen.
    • Hoewel Vooruit en Groen niet expliciet ‘nee’ zeggen tegen een samenwerking met PVDA in Antwerpen, worden de signalen duidelijk. Lijsttrekker Kathleen Van Brempt (Vooruit) noemde D’Haese als burgemeester “te extreem”. In De Standaard zegt ze dat “een stem voor PVDA een stem voor Vlaams Belang is”: De Wever zou liever met VB dan met PVDA besturen als hij gedwongen wordt door de verkiezingsuitslag, redeneert ze.
    • En ook Bogdan Vanden Berghe (Groen) laat in De Standaard duidelijk merken dat hij problemen voorziet. “Ik schrik dagelijks van de manier waarop D’Haese ons boven tafel de hand reikt en daaronder een trap uitdeelt”. PVDA uitsluiten wil hij niet doen: “Ik verkies om over de PVDA te zwijgen, ik zet liever het programma van Groen in de etalage”.
  • Ondertussen bevestigen Van Brempt en Vanden Berghe in een duo-interview dat Groen en Vooruit graag samen in een coalitie willen stappen. Er kwam geen kartellijst door uitspraken van Vooruit-voorzitter Conner Rousseau, maar nu zijn de gemoederen bedaard. Hun programma’s zijn zeer gelijklopend, merken beiden op.
  • Het ideale scenario voor Groen zou zijn dat N-VA niet genoeg heeft aan enkel Vooruit voor een meerderheid en dat De Wever Groen meeneemt. Al wil Van Brempt dat niet zo zeggen: ‘samen groter worden dan N-VA’ is het doel. Tegelijk zet ze de puntjes op de i: na de verkiezingen klikken de twee zich niet aan elkaar vast. Geen onvoorwaardelijke samenwerking, dus.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.