Geen goednieuwsshow straks bij de koning. Daar moet formateur Bart De Wever om 16 uur tussentijdsverslag gaan uitbrengen. De voorbije dagen is hij er echter niet in geslaagd een doorbraak te forceren op het moeilijke thema van sociaal-economische hervormingen. Een regering voor het einde van het jaar wordt zo wel heel onwaarschijnlijk, al hoeft dat geen ramp te zijn.
Key Takeaways
- Formateur Bart De Wever (N-VA) moet dinsdag om 16 uur tussentijds verslag uitbrengen bij de koning. Daar zal niet met goed nieuws kunnen komen. De voorbije dagen zijn de onderhandelaars er niet in geslaagd om een doorbraak te forceren.
- Ondertussen sluimert er steeds meer irritatie bij sommige partijen over de werkwijze van De Wever.
- De kans dat er voor het einde van het jaar een nieuwe federale regering is, is dan ook klein.
Het gaat zeer moeizaam tijdens de onderhandelingen tussen de Arizona-partijen voor een federale regering. Afgelopen weekend en maandag moest alles wijken op de onderhandelingstafel in de hoop een doorbraak te forceren over het cruciale thema van de begroting en sociaal-economische hervormingen. Dat is niet gelukt.
Formateur Bart De Wever heeft maandag zelfs niet meer alle partijen samen rond één tafel gebracht. Hij was dat eerst wel van plan, maar hield het uiteindelijk bij nieuwe een-op-een gesprekken. Ook vandaag staan er nog zo’n gesprekken op de planning. Deze werkwijze zorgt bij sommige partijen voor steeds meer frustratie.
Dan toch pas in 2025?
Onder andere Georges-Louis Bouchez (MR) en Sammy Mahdi (cd&v) lieten recent nog weten nog steeds te hopen op een nieuwe federale regering voor het einde van het jaar. De kans dat dat lukt, wordt met de dag kleiner.
De werkwijze van Bart De Wever toont aan dat hij dat niet meteen de grootste prioriteit vindt. Volgens insiders gaat de formateur zeer nauwkeurig, maar vooral zeer voorzichtig te werk. De schrik dat iemand wegloopt van de onderhandelingstafel – zoals Vooruit eerder al eens deed – zit er duidelijk in.
Praktisch gezien is er ook niet meteen nood om deze maand nog een akkoord te hebben. Zo komen de ratingbureaus pas in februari met nieuwe ratings. Europa gaf zelfs uitstel tot in april om een begroting in te dienen.