Bart De Wever (N-VA) schuift deadline op: begrotingsplan moet “tegen het jaareinde” naar Europa

Bart De Wever (N-VA) schuift deadline op: begrotingsplan moet “tegen het jaareinde” naar Europa
Bart De Wever (N-VA) – HATIM KAGHAT/BELGA MAG/AFP via Getty Images

Formateur Bart De Wever (N-VA) heeft om extra uitstel gevraagd om een begrotingsplan aan de Europese Commissie te bezorgen. De eerdere deadline van 20 september sneuvelde al. De vorming van een federale regering lijkt daarmee ook op te schuiven.

In het nieuws: De ‘natuurlijke deadline’ van Bart De Wever verschuift naar achteren.

  • 20 september was eerst nog een ‘natuurlijke deadline‘ voor De Wever. Tegen dan had er een Belgisch plan op tafel moeten liggen om het begrotingstekort aan te pakken. Door het afwijzen van de supernota en de beslissing om de verschillende hervormingen pas later aan te pakken, is het niet meer haalbaar om nog voor de gemeenteraadsverkiezingen een akkoord te bereiken. België heeft dan ook aan de Europese Commissie uitstel gevraagd.
  • De Wever heeft aan ontslagnemend staatssecretaris voor Begroting Alexia Bertrand (Open Vld) gevraagd of zij bij de Commissie kan bepleiten dat België uitstel krijgt tot het einde van het jaar. Dat weet La Libre Belgique. Er werd eerst uitgegaan van een uitstel tot november, maar De Wever zou toch nog langer de tijd willen hebben.
  • “Het zal onmogelijk zijn om een structureel Belgisch begrotingsplan voor de middellange termijn aan de Europese Commissie over te maken voor de deadline van 20 september 2024”, staat er in de brief van De Wever. Bertrand moet er “bij de Europese Commissie voor pleiten om België toe te staan een nieuw begrotingsplan voor de middellange termijn tegen het einde van het jaar voor te stellen”.
  • De kans is niet onbestaande dat de Europese Commissie uitstel toestaat. Ook Frankrijk moet met een meerjarenplan komen, maar heeft ook al verzocht dat het pas later een voorstel zou indienen. De net benoemde Franse premier Michel Barnier moet eerst werken aan een nieuwe regering na de parlementsverkiezingen.

Schuift de regeringsvorming mee op?

Om te volgen: Schuift daardoor ook de uiteindelijke regeringsvorming op?

  • La Libre verbindt het gevraagde uitstel van De Wever ook met de regeringsvorming. Doordat het meerjarenplan met daarin afspraken over begroting en hervormingen van onder meer de arbeidsmarkt, pensioenen en fiscale regelingen wordt uitgesteld, is ook de regeringsvorming minder dringend.
  • In die redenering zou het goed mogelijk zijn dat de onderhandelende partijen het rustiger aan doen. La Libre verwacht dan ook geen regering meer voor het einde van het jaar. De onderhandelaars kunnen de vrijgekomen tijd goed gebruiken: er zijn immers nog heel wat tegenstellingen.
  • Het totaalplaatje ziet er grimmig uit, waarschuwde Pierre Wunsch, de gouverneur van de Nationale Bank. Hij vreest dat het tekort zelfs niet weggewerkt zal worden als alle voorstellen uit De Wevers supernota worden gevolgd. Wunsch pleit om de combinatie van belastingen en besparingen verder op te voeren. Dat zou willen zeggen dat elke partij toegevingen zou moeten doen. MR en N-VA willen vooral besparen en minder belastingen, terwijl Vooruit, cd&v en Les Engagés vroegen om meer belastingen om meer investeringen te kunnen doorvoeren.

Welk begrotingstraject?

Ter herinnering: In totaal zal België zeker 23 miljard euro moeten besparen, wat mogelijk nog verder oploopt naar 25 miljard euro. Op dit moment bedraagt het Belgisch begrotingstekort 4,4 procent van het bruto binnenlands product. Tegen 2025 wordt dat al 4,9 procent, als de toekomstige regering niets onderneemt.

  • De Europese Commissie wil dat alle landen in de EU een tekort van maximaal 3 procent van het bbp kunnen voorleggen. Om dat te bereiken worden er twee besparingstrajecten uitgetekend.
    • In het vierjarig traject moeten landen 0,8 tot 0,9 procent van het bbp per jaar besparen.
    • Het zevenjarig traject is milder, met 0,6 procent aan besparingen per jaar.
  • Om in het zevenjarig traject te mogen stappen, is een meerjarenplan onontbeerlijk. Alleen met stevige hervormingen keurt Europa een zevenjarig traject goed. Zonder plan lonkt een verplicht vierjarig traject.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.