Barcelona en Zurich ontnemen Antwerpen de titel van cocaïnehoofdstad van Europa

Barcelona en Zurich verdringen Antwerpen aan de top van een rangschikking die het cocaïnegebruik in 56 steden uit 19 Europese landen in kaart wil brengen. Dat blijkt uit een studie van het European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA). Vorig jaar had de Sinjorenstad zelfs de nummer 1 plaats opgeëist. Boom, een randgemeente van Antwerpen, staat op plaats 15, vóór Brussel dat op 19 eindigt.

Londen, dat verschillende jaren onafgebroken op nummer één stond en vorig jaar door Antwerpen van de top werd verdrongen, valt uit de rangschikking weg. Volgens het EMCDDA waren er onvoldoende financiële middelen aanwezig om de tests in de Britse hoofdstad uit te voeren.

Zwitserland aan de top

Opmerkelijk is de aanwezigheid van Zwitserse steden in de top 10, die de helft van alle plaatsen voor zich nemen. Naast Zurich en Genève rangschikken ook Sankt Gallen, Bern en Basel in de top 10.

Dat Zwitserse steden hoog scoren heeft volgens Joao Matias, die aan het onderzoek van de EMCDDA meewerkte, te maken met de bereidwilligheid van de Zwitsers om stalen afvalwater te leveren en met het hoge inkomen pro capita in het land. De resultaten zouden ook het wat saaie imago van het Alpenland tegenspreken.

In Oost-Europese stedenwordt slechts een sporadisch tot matig cocaïne-gebruik geregistreerd. Wanneer naar de wekelijkse patronen wordt gekeken, moet volgens de onderzoekers in de meeste onderzochte steden tijdens de weekends een sterke stijging worden gemeld.

De onderzoekers gingen in afvalwater op zoek naar benzoylecgonine. Dat is een metaboliet van cocaïne dat ontstaat na biotransformatie in het menselijk lichaam. 

Anderzijds blijkt dat ook metamfetamines (MDMA) een sterke opgang maken. Vroeger konden die drugs vooral worden teruggevonden in Oost-Europa, maar zijn volgens de onderzoekers inmiddels vanuit Tsjechië en Slowakije naar onder meer Duitsland en Finland opgerukt. Amfetamines blijken dan vooral in het noorden van Europa een grote populariteit te genieten.

Meer