GM lanceert elektrische wagen in China en hij kost 4.500 euro

De Amerikaanse autobouwer General Motors (GM) brengt met de E100 een super-compacte goedkope elektrische auto op de markt, maar op dit ogenblik wordt met de lancering uitsluitend de Chinese markt geviseerd.

De E100 wordt dan ook onder de naam van Baojun, de Chinese joint-venture van General Motors en Saic Motors, bij het publiek geïntroduceerd. De wagen zou aan de koper, rekening houdend met een aantal subsidies, ongeveer 5.300 dollar kosten. De E100 biedt plaats aan twee inzittenden en kan op het gebied van design vergeleken worden met het merk Smart van Mercedes-Benz. Daarmee wordt volgens General Motors perfect ingespeeld op de verwachtingen van de Chinese forenzen. Opgemerkt wordt dat de E100 dan ook niet mikt op een grote actieradius of krachtige prestaties. De lithium-ion batterij biedt de mogelijkheid om met één oplaadbeurt een afstand van ongeveer 155 kilometer te overbruggen. De oplaadtijd wordt geraamd op ongeveer zevenenhalf uur.

Succes

Daarmee wordt volgens waarnemers dan ook perfect beantwoord aan de vereisten van werknemers die de wagen tijdens de nacht thuis kunnen opladen. Bestuurders moeten wel rekening houden met een maximale snelheid van ongeveer 100 kilometer per uur. De wagen is anderzijds wel uitgerust met wifi en een computerscherm. Er zijn ook opties op een aantal andere technologische toepassingen. Volgens General Motors is de E100 al onmiddellijk een succes gebleken. Voor een eerste reeks van tweehonderd wagens zouden immers vijfduizend bestellingen zijn geboekt. Baojun maakte dan ook bekend de productie van de E100 te zullen verhogen. Er zijn voorlopig echter geen plannen om de E100 naar het buitenland te exporteren. In de Verenigde Staten is General Motors in het elektrisch autovervoer actief met de Chevy Bolt, die volgens de autobouwer op een toenemende populariteit kan rekenen. De Chevy Bolt bevindt zich op het gebied van prestaties en mogelijkheden op een beduidend hoger niveau dan de E100, maar kost dan ook ongeveer 30.000 dollar. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20