Bankovervaller klaagt politie aan voor gebruik locatiedata Google

De politie van de staat Virginia kliste enkele maanden geleden een bankovervaller met behulp van Google Maps-data. Nu klaagt hij hen aan voor illegale praktijken. De Belgische politie gebruikt geen data van Google voor dit soort acties.

Op 20 mei stal een gewapende man 195.000 dollar in een bank in Midlothian in de Amerikaanse staat Virginia. Hij dwong een werknemer om een kluis te openen en vluchtte weg met het geld.

Het enige waar hij geen rekening mee had gehouden: op de bewakingsbeelden was te zien hoe hij vlak voor de overval een telefoon aan zijn oor hield.

Daarop zocht de politie via locatiedata van Google alle gsm’s die op dat moment in de buurt van de bank waren. Uit een lijst van 19 mensen, belandde ze uiteindelijk bij Okello Chatrie, die werd aangeklaagd voor een gewapende overval.

Precedent

Het is niet de eerste keer dat de Amerikaanse politie deze techniek gebruikt. Er is zelfs een term voor: geofence warranting, of locatiezoeking. De Amerikaanse wet laat toe dat rechercheurs eender wie met een Android-telefoon of Google-app opsporen via zijn data.

Het is wel de eerste keer dat een verdachte de politie daarvoor aanklaagt. Zijn advocaat zegt, net als een deel van de Amerikaanse bevolking, dat de overheid informatie verzamelt in strijd met het Vierde Amendement. Dat verbiedt ‘onredelijke zoekacties en inbeslagnames’.

Privacyschending

‘Het is het digitale equivalent van elk huis doorzoeken in een buurt waar een overval is gepleegd. Of elke winkeltas op Broadway onderzoeken omdat er iets gestolen is op Times Square’, klinkt het. ‘Het is een schending van de privacy van iedereen die daar toevallig in de buurt was.’

De rechter vindt dat Chatrie ongelijk heeft omdat hij akkoord gegaan is dat Google zijn locatie monitort. ‘Met een gelimiteerde set aan Google-data heeft de politie een misdaad kunnen oplossen en het volk kunnen beschermen’, argumenteert hij.

België

In België gebruikt de politie geen data van Google om verdachten op te sporen. ‘Wij hebben verschillende andere tools en camerabeelden waar we genoeg aan hebben. We hebben Google niet nodig’, zegt een woordvoerster.

Chatrie heeft nog geen schuld bekend voor de overval en verschijnt binnenkort voor de rechter.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.