Bankkosten vergelijken in België

Bankrekeningen kunnen van bank tot bank sterk uiteenlopen. Niet alleen kan de inhoud sterk verschillen, maar ook de kosten en de mogelijkheden zijn niet bij elke bank gelijk. Een zichtrekening vorm de in de regel de basis van je bankproducten waar je al je dagelijkse bankzaken mee kunt regelen. Niet elke bank zal echter dezelfde kosten in rekening brengen voor het gebruik en het beheer van een bankrekening. Als je er echter zeker van wilt zijn dat je bankkosten niet de spuigaten uitlopen dan is het maken van een goede vergelijking van verschillende banken en bankproducten essentieel.

Vergelijken van bankkosten in België

Voordat je verschillende bankproducten kunt gaan vergelijken, dien je dus eerst goed te weten wat je persoonlijke voorkeuren en behoeften zijn ten aanzien van je bankzaken. Vervolgens kun je een weloverwogen vergelijking maken en de meeste geschikte rekening kiezen. Bij het vergelijken van verschillende zichtrekening dien je bijvoorbeeld niet alleen rekening te houden met de rentevoeten, maar eveneens met de kosten die rood staan, geldopnames en pinnen in het buitenland met zich meebrengen.

Bankrekeningen en de bijkomende kosten

Voor het openen van een zichtrekening mag een bank geen kosten in rekening brengen. Daarentegen is een bank wel gerechtigd om kosten te berekenen voor het gebruik van bepaalde bankdiensten, zoals:

  • het gebruik van een bank- of kredietkaart die aan een rekening is gekoppeld,
  • geldopnames in het buitenland of bij bankautomaten van een ander banknetwerk,
  • het doen van bepaalde verrichten aan een bankloket,
  • het verzenden van papieren rekeningoverzichten,
  • rood staan op een zichtrekening,
  • het gebruik van bepaalde bankdiensten, zoals mobiel- of internetbankieren,
  • gebruikt krediet van een kredietkaart.

Banken bepalen zelf de kosten

Elke bank is, binnen de marges die de Belgische wet hen oplegt, vrij om de kosten voor een bepaald bankproduct te bepalen. Wanneer je de kosten van een bankproduct wilt vergelijken, doe je er verstandig aan om niet alleen naar rentepercentages te kijken, maar eveneens naar de eventuele kosten voor het gebruik van één of meerdere bankkaarten en andere diensten. In de regel kun je de tarieven en kosten terugvinden op de website van de betreffende bank of in een tarievenbrochure die door de bank wordt uitgegeven.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20