De gas- en olieprijzen dalen. De afzwakkende energieprijzen hebben we voor een deel te danken aan de bankencrisis.
Bankencrisis is goed nieuws voor de energiefactuur: gas- en olieprijzen dalen
Waarom is dit belangrijk?
De beleggers hebben allesbehalve een topperiode achter de rug. Door een bankencrisis in de VS en problemen bij Credit Suisse zagen zij de waarde van de aandelen in hun portefeuille, en in het bijzonder de bankaandelen, fors dalen. Die paniekreactie op de markten leidt wel tot lagere energieprijzen.In het nieuws: Zowel de gas- en olieprijzen zijn de voorbije dagen fors gedaald. Gevreesd wordt dat de bankencrisis in de VS en de Europese Unie de economische groei onder druk kan zetten, waardoor de vraag naar energie afzwakt.
- De Europese gasprijs is deze avond gezakt tot 39 euro per megawattuur, het laagste niveau sinds januari 2022. In augustus (2022) had de gasprijs nog de kaap van 320 euro per megawattuur gerond.
- Die prijsdaling is niet uitsluitend het gevolg van de onrust op de financiële markten. Zo zijn de Europese gasvoorraden nog voor 56 procent gevuld. Dat betekent dat de Europese landen die vlotter kunnen vullen voor de komende winterperiode dan de voorgaande jaren. Dat is geen overbodige luxe, want de vraag naar gas, en voornamelijk vloeibaar gas (lng), zal naar verwachting toenemen door de heropening van China.
- Kadri Simson, de EU-commissaris voor Energie, waarschuwt wel dat de gasmarkt naar verwachting krap zal blijven. “Daarom moeten we waakzaam blijven”, klinkt het in een tweet. Daarom vraagt de Europese Commissie aan de lidstaten om ook de komende winter het gasverbruik met 15 procent terug te schroeven.
- Door het tumult op de financiële markten is ook de olieprijs fors gezakt. De prijs van vat Brent-olie flirtte de voorbije dagen met de grens van 70 dollar. Intussen schommelt die rond 73 dollar. Eind mei (2022) werd een vat Brent-olie nog verhandeld voor 120 dollar.
- Door die forse daling hebben sommige banken hun prognoses voor dit jaar naar beneden bijgesteld. De analisten van Goldman Sachs verwachten dat de prijs van een vat Brent-olie in de komende 12 maanden tot 94 dollar zal stijgen en tot 97 dollar in de tweede helft van 2024. Bij eerdere prognoses gingen ze nog uit van 100 dollar per vat voor beide perioden.
Rust op de markten
Zoom out: Intussen is de rust ietwat teruggekeerd op de markten na de (gedwongen) overname van de noodlijdende Zwitserse bank Credit Suisse door UBS.
- In een eerste reactie doken de bankaandelen nog fors in het rood. Zo verloor de Europese bankenindex maandagochtend ruim 5 procent. Uiteindelijk heeft die de handelsdag 1,2 procent hoger afgesloten.
(fjc)