Banken zetten stille stapjes naar bewaardiensten voor bitcoin

Er beweegt wat rond crypto in bankenland. Bitcoin en andere digitale munten bewaren is vandaag vooral het terrein van gespecialiseerde platformen als Coinbase. Maar sommige traditionele banken willen ook een deel van de koek.

Wells Fargo, een grote bank in de VS, pompt via een investeringsvehikel 5 miljoen dollar in de Britse start-up Elliptic. Dat werd donderdag aangekondigd. Het jonge bedrijf maakt software die de risico’s op fraude of witwaspraktijken inschat van transacties met cryptomunten als bitcoin. Het Spaanse Santander en het Japanse Softbank waren al eerder investeerder in Elliptic.

Tweesnijdend zwaard

De instap van Wells Fargo maakt duidelijk dat ook de traditionele bankreuzen de cryptowereld sterk in de gaten houden, ook al gaat het voor hen om een tweesnijdend zwaard. De meeste houden hun handen af van alles wat met cryptomunten en bitcoin te maken heeft, omwille van het risico op malafide transacties. Daar staat tegenover dat ook hun klanten interesse kunnen hebben in een belegging in bitcoin.

De waarde van de cryptomunt schommelt sterk van dag tot dag, maar overschreed de voorbije dagen weer de magische grens van 10.000 dollar. Dat is een verdrievoudiging tegenover een jaar geleden. Met zulke hoge rendementen is het niet meer dan logisch dat bitcoin op de radar komt van ‘reguliere’ beleggers.

Zwitserland, cryptoland

In Duitsland hebben een 40-tal banken een aanvraag ingediend om in de toekomst cryptogeld te mogen bewaren, in een respons op een nieuw wettelijk kader van de Duitse toezichthouders, meldt de zakenkrant Handelsblatt. De nieuwsdienst Reuters meldde eerder op basis van anonieme bronnen dat ook ING ermee in de weer is.

De Zwitserse vermogensbank Julius Bär is er heel open over. Die traditionele speler kondigde vorige maand een alliantie aan met Seba Bank, een van de eerste cryptobanken in Zwitserland, voor transacties met cryptomunten en het beheer in de portefeuille ervan. ‘Hiermee beantwoorden we aan een toenemende vraag’, voegt Julius Bär eraan toe. Zwitserland profileert zich al enige tijd als financieel centrum voor cryptomunten.

De Belgische vermogensbanken zijn, voor zover bekend, conservatiever. ‘Wij verwerken geen bitcoins of andere crypto-currency, en daarom is er binnen de bank geen opzet op dit gebied. Er is ook geen geprivilegieerde partner’, klinkt het bij Degroof Petercam.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.