Na het succes van de eenjarige staatsbon in 2023 plant de regering dit jaar een nieuwe uitgifte. De banken zien dat liever niet gebeuren. Indien de overheid opnieuw aanklopt bij de Belgische spaarder, wil de bankenfederatie Febelfin dat dat op een eerlijke manier gebeurt.
Banken zijn koele minnaars van een nieuwe eenjarige staatsbon: “Nood aan een gelijke fiscale behandeling”

Waarom is dit belangrijk?
Vincent Van Peteghem (cd&v), minister van Financiën, heeft eind augustus een eenjarige staatsbon gelanceerd om de banken aan te zetten de spaarrente te verhogen. Dankzij een verlaagd belastingtarief lag het nettorendement bij de uitgifte van de overheidsobligatie hoger dan dat van eender welk spaarboekje.Context: Het Agentschap voor de Schuld heeft vorige maand in de Kamer uitleg gegeven over de geplande nieuwe éénjarige staatsbon.
- De overheidsinstantie maakte toen meteen duidelijk dat er dit jaar opnieuw een éénjarige staatsbon komt. Alleen is het nog niet duidelijk wanneer.
- De Belgische overheid heeft tot eind juni om een nieuwe fiscaalvriendelijke staatsbon te lanceren. Er wordt één dezer dagen een beslissing verwacht.
- Mede dankzij het fiscale gunstregime was de eenjarige staatsbon vorig jaar een overweldigend succes. De overheid kon net geen 22 miljard euro ophalen. Het Agentschap wil deze keer 13,5 miljard euro ophalen.
Banken zijn geen fan van de eenjarige staatsbon
Analyse: Door het succes van de staatsbon zagen de banken hun spaardeposito’s slinken. Het bedrag op de Belgische spaarboekjes was in augustus – toen er kon ingetekend worden op de staatsbon – in een klap teruggevallen naar 279,4 miljard euro, tegenover 297,4 miljard euro in juli. De financiële instellingen zijn dan ook koele minnaars van de eenjarige staatsbon.
- Peter Adams, de CEO van ING België, liet tijdens een persconferentie over de kwartaalresultaten weten dat een nieuwe fiscaalvriendelijke staatsbon een slecht idee is. ING zag 2,7 miljard euro wegstromen.
- “De overheid gedraagt zich tegelijk als een speler op de markt en als scheidsrechter, die daarenboven voor zichzelf andere regels hanteert dan voor de andere spelers”, klonk het.
- Hij waarschuwde dat zo’n staatsbon de toekomstige kredietverstrekking in het gedrang kan brengen. “Voor de uitgifte was er een overschot van 50 miljard euro aan deposito’s, op basis waarvan kredieten konden worden verstrekt. Dat overschot is nu gehalveerd. Dat betekent dat de banken 25 miljard euro minder ter beschikking hebben om te investeren in de reële economie”, aldus de topman.
Voorstellen: De bankenfederatie Febelfin wil dat de nieuwe uitgifte op een correcte manier verloopt. Die heeft daarom enkele voorstellen uitgewerkt.
- Om te beginnen pleit Febelfin voor een gelijke fiscale behandeling. “De staatsbon op 1 jaar werd gelanceerd met een lagere fiscaliteit dan gelijkaardige beleggingsproducten (15% roerende voorheffing in plaats van 30% roerende voorheffing). Dit creëerde een ongelijk speelveld voor zowel beleggers als emittenten”, klinkt het. “Als een bedrijf of bank een product (bijvoorbeeld een obligatielening, kasbon of termijnrekening) uitgeeft met eenzelfde looptijd, moet die gebeuren aan identieke fiscale voorwaarden. We hopen dat dit principe nageleefd wordt bij de uitgifte van een nieuwe staatsbon.”
- Voorts wil de federatie dat de overheid meer aandacht heeft voor de financiële stabiliteit van de bankensector. “Een nieuwe gelijkaardige uitgifte zou de liquiditeitsbuffers verder aantasten en riskeert sommige banken minder weerbaar te maken”, waarschuwt Febelfin. Een maximumbedrag kan op dat vlak soelaas brengen.