Banken slaan handen in mekaar: ‘een bankautomaat in een straal van vijf kilometer voor iedereen’

Batopin, het bedrijf dat op initiatief van de vier Belgische grootbanken bankneutrale geldautomaten gaat bouwen in ons land, krijgt vorm. De bedoeling is dat de eerste automaten midden volgend jaar in werking zouden kunnen treden. Op termijn gaat het om duizenden stuks, die de eigen cashautomaten van de banken moeten gaan vervangen.

Het project werd begin dit jaar aangekondigd door KBC, Belfius, ING en BNP Paribas Fortis. De ambitie is dat 95 procent van de bevolking binnen maximaal vijf kilometer een geldautomaat ter beschikking heeft. In de grootsteden gelden kleinere afstanden.

Met het netwerk van bank-neutrale geldautomaten willen de grootbanken een antwoord bieden op enkele uitdagingen. Zo is met de kaart betalen overal standaard geworden, en nieuwe ontwikkelingen zoals contactloos betalen worden steeds populairder. Cash betalen en cash geld afhalen worden daarentegen steeds minder populair. Daarnaast kosten de bevoorrading en beveiliging van de geldautomaten de banken veel geld en dus is beslist om samen te werken. Dat zou ook een betere spreiding moeten garanderen.

Vanaf 1 juni gaat Kris De Ryck Batopin leiden. De 52-jarige De Ryck is van opleiding ingenieur-architect en heeft na een carrière in het vastgoed al ervaring opgedaan in het elektronische betaalverkeer als ex-CEO van Bancontact en itsme.

‘De complexiteit van dit ambitieuze project voor de banken gecombineerd met mijn ervaring in zowel het domein van gebouwen als dat van betaalmiddelen, maakte ons als het ware voorbestemd om dit samen te realiseren. Ik kijk er dan ook naar uit om tezamen met een sterk team de gestelde ambities waar te make’, zegt hij dinsdag. Over de merknaam voor de automaten en hoe die er zullen uitzien, is nog niets bekend.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20