Grootbanken zetten in op bank-neutrale geldautomaten

De vier grootbanken in ons land gaan samen een netwerk uitbouwen van duizenden bank-neutrale geldautomaten. Dat melden KBC, Belfius, ING en BNP Paribas Fortis. De eigen cashautomaten verdwijnen.

Het nieuwe netwerk moet ervoor zorgen dat 95 procent van de bevolking een bankautomaat ter beschikking heeft binnen maximaal 5 kilometer. In de grootsteden zal de radius nog kleiner zijn. De nieuwe automaten zullen zoveel mogelijk aan de buitenkant van de bankkantoren staan.

De eerste automaten komen er al vanaf midden 2021. ‘Het is de bedoeling dat op termijn de eigen cashautomaten van de banken verdwijnen’, zegt Stef Leunens van KBC. Alleen al KBC heeft vandaag in ons land 1.300 cashautomaten.

Slimmere spreiding

Met het netwerk van bank-neutrale geldautomaten willen de grootbanken een antwoord bieden op enkele uitdagingen. Met de kaart betalen is overal standaard geworden, en nieuwe ontwikkelingen zoals contactloos betalen worden steeds populairder.

Cash betalen verliest daarentegen terrein. Sinds 2012 is er een stelselmatige daling van het aantal cashafhalingen. De banken moeten ook zwaar investeren in de bevoorrading en de beveiliging van de automaten.

Een gezamenlijk netwerk moet bovendien een betere spreiding garanderen. Sommige dorpen zitten vandaag zonder bankautomaat, terwijl er op andere plaatsen een overaanbod is. Dat willen de banken op deze manier verhelpen.

‘Geldmaat’ als inspiratie?

KBC, Belfius, ING en BNP Paribas Fortis gaan nu een nieuwe vennootschap oprichten. Hoe de automaten zullen heten of eruit zien is nog niet duidelijk. In Nederland bestaat sinds vorig jaar zo’n netwerk. Daar heten de machines ‘geldmaat’ en zijn ze knalgeel.

Het is niet het eerste initiatief in die richting. Enkele kleinere banken, onder wie Argenta, hebben al een akkoord om samen geldautomaten te beheren. De vier grootbanken zeggen open te staan voor alle banken met een eigen netwerk.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20