BNP Paribas Fortis kondigde vorige week aan tegen eind 2021 zo’n 40% van zijn bankkantoren te zullen sluiten. Daarbij zullen ruim 2.200 banen verdwijnen, ‘zoveel mogelijk via natuurlijk verloop en via plannen voor vrijwillig vertrek ‘. De afbouw komt er omdat klanten steeds minder vaak hun kantoor binnenstappen, zegt CEO Max Jadot in de weekendedities van de kranten De Tijd en L’Echo.
20.000 jobs weg op 20 jaar
De bankenwereld was ooit een van de meeste stabiele bastions van de werkgelegenheid. Wie een job bij een bank kon bemachtigen, had een job voor het leven, luidde het vaak. Maar daar zijn onder impuls van de automatisering de voorbije jaren ingrijpende veranderingen gebeurd. De Belgische bankensector zag de voorbije 20 jaar ruim 20.000 jobs verloren gaan. In 2016 kondigde ING aan in ons land over een periode van 5 jaar 3.300 jobs te zullen schrappen, terwijl AXA sinds kort 1 op elke 9 mensen betaalt om thuis te blijven.
Op Europees vlak verdwenen de voorbije 5 jaar meer dan 100.000 jobs bij de banken, terwijl wordt gevreesd voor nog eens 1 miljoen jobs in de komende jaren.
Robots in banken: het begint pas
Volgens Jadot, die al 8 jaar aan het hoofd van BNP Paribas Fortis staat, wordt de impact van de nieuwe technologie enorm en staan we nog maar aan de beginfase van een robotisering en digitalisering van de dienstensector. Ook zijn er van de 3 miljoen klanten van Fortis nu al 2,5 miljoen digitaal actief. Dat heeft uiteraard gevolgen voor het fysieke bankennetwerk. Daalde het bezoek aan die bankkantoren in 2017 al met 14%, dan is nu een versnelling merkbaar, want in 2018 daalde datzelfde bezoek met nog eens 17%.
Productiviteitswinst maal 3
Jadot: “Vele manuele taken zullen verdwijnen. Berichten van klanten worden niet meer manueel gelezen, maar door machines met artificiële intelligentie. Die kunnen daar de woorden uithalen om antwoorden voor te bereiden. In heel de bank vervangen 140 kleine robotprogramma’s een honderdtal jobs. […] Menselijk contact blijft belangrijk, maar dat hoeft niet steeds fysiek te zijn. Dat kan ook met Skype. Iemand die vroeger 3 klanten per dag bezocht, kan er via Skype 9 per dag helpen. Dat is maal drie. Zulke productiviteitswinsten zie je niet in de klassieke industrie.”
Conclusie: Langzaam maar zeker wordt dus ook de bankenindustrie volledig heruitgevonden als gevolg van de digitalisering en robotisering van de dienstensector.