Markten:
Markten inladen...

DONDERDAG 01 OKT

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Banken moeten zich voorbereiden op een brexit zonder akkoord, waarschuwt de Britse centrale bank

Logo Business AM
Economie

03/06/2020 | Willem De Maeseneer | 3 min leestijd

Andrew Bailey, de gouverneur van de Bank of England - EPA

Een Britse exit uit de Europese Unie zonder akkoord is ‘een van de vele mogelijkheden waarop Britse banken zich moeten voorbereiden’. Daarvoor waarschuwde de Bank of England woensdag in een persbericht, aangezien het VK en de EU zich verder vastrijden in een moeras van dovemansgesprekken over een post-brexit vrijhandelsakkoord.

De Britse centrale bank komt naar buiten met de verklaring nadat Sky News meldde dat de voorzitter van de Bank of England gisteren verschillende bestuurders contacteerde om hen te vragen zich voor te bereiden op een ‘no deal’. 

‘De gouverneur vergadert zeer regelmatig met de hoofden van Britse banken’, reageerde de Bank of England nuchter.

Pessimisme alom

De onderhandelingen tussen Londen en Brussel zijn dinsdag hervat, met weinig hoop op een doorbraak. De kloof tussen beide partijen blijft groot op verschillende thema’s, en de deadline van eind december komt stilaan dichterbij. 

Dan eindigt namelijk de fameuze overgangsperiode, want hoewel de Britten formeel de EU verlieten eind januari, blijven ze nog tot eind 2020 in de douane-unie. De bedoeling van die regeling was om tegen dan een akkoord te hebben over de toekomstige handelsrelatie tussen de voormalige partners, maar de kans daarop wordt dus elke dag kleiner.

Een exit zonder deal wordt door het bedrijfsleven vaak gezien als een nachtmerriescenario voor de Britse economie.

Hindernissen

De grote struikelblokken van de overeenkomst zijn: 

De tijd dring, want de balans van de besprekingen wordt al in juni opgemaakt. Dan is er een cruciale top tussen Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Raad Charles Michel en de Britse premier Boris Johnson.

Londen heeft al verschillende keren laten weten dat het de besprekingen niet zal voortzetten als er tegen dan nog geen noemenswaardige vooruitgang gemaakt is. Maar dat was voor de schok veroorzaakt door de coronapandemie, die het oude continent in een historische recessie stortte. 

Source: Belga


Gelijkaardige artikels


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  33.635.750
 • Aantal
  doden
  1.007.689
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  117.115
 • Aantal
  doden
  10.001

Biden vs Trump
AMERIKAANSE VERKIEZINGEN
Volg het hier LIVE elke dag
Logo Business AM

Business AM | Stocks