“Banken kunnen tot 24 miljard euro winst oprapen dankzij gratis ECB-kredieten”

De Europese Centrale Bank gaat proberen te vermijden dat de Europese banken tot 24 miljard euro winst kunnen maken door opportunistisch in te spelen op renteverschillen die de ECB zelf veroorzaakt.

Dat meldt de Financial Times. Als banken massaal het gesubsidieerde krediet dat ze tijdens de coronopandemie van de ECB kregen, straks weer bij diezelfde centrale bank op een depositorekening parkeren, kunnen ze volgens analisten met enkele muisklikken tot 24 miljard euro “gratis” winst opstrijken.

De ECB kende bij het begin van de coronacrisis voor 1.300 miljard euro aan gratis leningen (de zogeheten TLTRO-leBningen) toe aan honderden banken. Die leningen waren niet alleen gratis, de ECB gaf de banken zelfs een vergoeding van 0,5 tot 1 procent. De bedoeling van die monetaire stimulans was de banken aan te zetten om hun kredietverlening aan gezinnen en bedrijven op peil te houden.

“Gratis” winst

Ruim twee jaar later blijkt dat opvallend veel banken die kredieten niet terugbetalen, maar nog even aanhouden. De reden is niet ver te zoeken: de ECB is van plan de rente te verhogen, en dat biedt de banken uitzicht op “gratis” winst, wat bankiers een “free lunch” noemen. De banken hoeven alleen het geleende geld weer te parkeren bij de ECB. De depositorente bij de ECB is nu nog negatief (-0,5 procent), maar dat snel veranderen, want de centrale bank heeft aangekondigd de komende maanden haar rente te zullen verhogen.

Volgens schattingen van de Amerikaanse bank Morgan Stanley kunnen de Europese banken via de eenvoudige herbelegging 4 tot 24 miljard euro winst opstrijken. Intern bij de ECB komt de schatting uit op maximaal 12 miljard euro.

De centrale bank zou er een stokje voor willen steken en binnenkort bekijken hoe de extra marge die de banken op hun gesubsidieerde leningen kunnen verdienen, nog beperkt kan worden, zeggen drie anonieme bronnen aan de FT. Want de banken “gesubsidieerde” winst gunnen en tegelijk de leenkosten voor gezinnen en bedrijven verhogen, is politiek gezien moeilijk verkoopbaar.

(ns)

Meer