Bank of England verandert geweer van schouder, economen speculeren op einde renteverhogingen

Bank of England verandert geweer van schouder, economen speculeren op einde renteverhogingen
Bank of England – Dan Kitwood – Getty Images

De Bank of England, de centrale bank van het Verenigd Koninkrijk, laat de rentevoet ongemoeid, na 14 opeenvolgende verhogingen. Dit komt meer dan waarschijnlijk door de meevallende inflatiecijfers deze week. Toch ging nog ruim de helft van de economen uit van een rentestijging.

Waarom is dit belangrijk?

Centrale banken gebruiken de rente als de stuurknuppel van de economie. Economen en beleggers anticiperen volop hoe de rente kan evolueren, en handelen daar ook naar. De Bank of England heeft heel wat marktspelers verrast door de (nipte) marktconsensus niet te volgen.

In het nieuws: De Bank Rate blijft staan op 5,25 procent.

Wat vooraf ging: De inflatie in het Verenigd Koninkrijk in augustus kwam lager uit dan verwacht. Met een geldontwaarding van 6,7 procent, tegenover een verwachte 7 procent, lijkt een daling ingezet. De markt schatte de kans op een renteverhoging voordien nog op 80 procent. Na de bekendmaking van het cijfer zakte dat tot 55 procent.

  • Het besluit van de Bank of England kwam er na 5 stemmen voor, en 4 stemmen tegen. De nipte stemming toont aan dat er toch wat onenigheid binnen de rangen heerst. Met de pauze komt een einde aan een reeks van 14 opeenvolgende verhogingen.
  • “Er zijn steeds meer tekenen dat het strakkere monetaire beleid enig effect heeft op de arbeidsmarkt en op de dynamiek in de reële economie meer in het algemeen”, stelde de centrale bank in een verklaring.
  • En ook: “We moeten ervoor zorgen dat de inflatie weer normaal wordt en we blijven de beslissingen nemen die daarvoor nodig zijn.”

Einde van de rentestijgingen?

De markt ging wel uit van een rentestijging. Het inflatiecijfer, ook al zakt het langzaam, staat met 6,7 procent nog altijd ruim drie keer hoger dan wat de Bank of England nastreeft. De commissie die het monetair beleid voert, houdt ook in de gaten wat de markt verwacht. Een grote mismatch zou financiële markten kunnen verstoren, dan zou het beleid kapotmaken wat het probeert te herstellen. 

Analisten lijken nu uit te gaan van een kentering in het Britse beleid. De centrale bank lijkt zich meer te focussen op het langer hooghouden van de rente, dan hoe hoog die piekt. 

Reactie van ING:

  • ING ging gisteren nog uit dat de rente met 25 basispunten verhoogd zou worden. Vandaag stuurt de bank bij: “De Bank of England heeft besloten om de rente te handhaven en we vermoeden dat dit betekent dat de verkrappingscyclus nu voorbij is.”
  • Verder: “Wat heel duidelijk is, is dat de centrale bank alle opties op tafel laat liggen voor november” (…) “We krijgen slechts één reeks inflatie- en loongegevens voor de vergadering van november, dus er is niet veel waarop de Bank of England zich kan baseren. Als de recente gegevens genoeg zijn om de Bank te overtuigen deze maand een pauze in te lassen, dan verwachten we dat dit ook in november het geval zal zijn.”

Reactie van Thomas Verbraken, directeur risicomanagement bij MSCI, aan CNBC:

  • “Beleidsmakers suggereren in toenemende mate dat ze er de voorkeur aan geven om de rente op het huidige niveau te houden in plaats van verdere verhogingen door te voeren.”
  • “De achterliggende gedachte is dat een stabiele rente de economie zachter kan drukken, waardoor grotere risico’s voor de financiële stabiliteit en wanbetalingen door bedrijven worden vermeden, terwijl de hogere rente effectiever wordt doorgegeven aan de vaste hypotheekrente.”

(ns)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.