Key takeaways
- Bank of America voorspelt dat goud in 2026 3.350 dollar per ounce zal bereiken.
- Een stijging van 10 procent in de vraag naar investeringen zou de spotprijs van goud nog verder kunnen opdrijven, mogelijk tot 3.500 dollar in de komende twee jaar.
- Goldman Sachs voorspelt dat de gemiddelde maandelijkse officiële vraag naar goud in 2025 70 ton zal bedragen.
Bank of America’s voorspelling
Bank of America heeft haar goudprijsvoorspellingen voor de komende jaren naar boven bijgesteld, en noemt de aanhoudende onzekerheid over het Amerikaanse handelsbeleid als een ondersteunende factor op de korte termijn. Ze verwachten nu dat goud 3.350 dollar per ounce in 2026 zal bereiken, aanzienlijk hoger dan hun vorige voorspellingen. De bank suggereert dat een stijging van 10 procent in de vraag naar investeringen de spotprijs van goud nog verder zou kunnen opdrijven, mogelijk tot 3.500 dollar in de komende twee jaar.
Momenteel noteert spotgoud op 3.084,33 dollar per ounce, waarmee het de voorspellingen van de Bank of America al heeft overtroffen.
Positieve vooruitzichten
Deze positieve vooruitzichten voor goud worden door verschillende factoren gevoed. Spotgoud heeft dit jaar al een aanzienlijke stijging van meer dan 15 procent doorgemaakt, gedreven door zorgen over de wereldeconomie en geopolitieke spanningen die verergerd werden door het handelsbeleid van president Trump. Centrale banken houden momenteel ongeveer 10 procent van hun reserves aan in goud, en Bank of America gelooft dat dit percentage kan oplopen tot meer dan 30 procent, wat de goudprijs aanzienlijk kan ondersteunen.
Goldman Sachs’ standpunt
Goldman Sachs heeft zich ook aangesloten bij het koor van positieve stemmen over goud, en heeft onlangs haar koersdoel verhoogd naar 3.300 dollar per ounce tegen het einde van het jaar. De bank schrijft deze stijging toe aan de sterker dan verwachte vraag van centrale banken en een robuuste instroom in ETF’s die goud als onderpand hebben. Ze voorspellen dat de gemiddelde maandelijkse vraag naar goud vanuit de officiële sector in 2025 70 ton zal bedragen, bijna het dubbele van hun vorige schatting.
Vervijfvoudiging goudaankopen centrale banken
Goldman Sachs wijst op de impact van de Amerikaanse bevriezing van de Russische reserves in 2022, die heeft geleid tot een bijna vervijfvoudiging van de goudaankopen door de centrale banken. Ze verwachten dat China de komende drie jaar agressief goud zal blijven kopen. Terwijl ETF-stromen gewoonlijk worden beïnvloed door veranderingen in de rentetarieven van de Federal Reserve, merkt Goldman Sachs op dat deze instromen tijdens langdurige perioden van economische onzekerheid, zoals de COVID-19 pandemie, de verwachtingen aanzienlijk kunnen overtreffen.
Potentiële risico’s
In het beste geval, als de vraag naar afdekkingen toeneemt en de ETF-posities terug naar hun piekniveaus gaan die we tijdens de pandemie in 2020 zagen, zouden de goudprijzen tegen het einde van het jaar naar 3.680 dollar per ounce kunnen stijgen. Zowel Bank of America als Goldman Sachs erkennen echter potentiële risico’s voor deze rooskleurige vooruitzichten, waaronder Amerikaanse begrotingsconsolidatie, verminderde geopolitieke spanningen en een terugkeer naar op samenwerking gebaseerde internationale betrekkingen. Momenteel is de aandacht van de markt ook gericht op de mogelijke wederzijdse tarieven die de regering Trump op 2 april zou kunnen invoeren.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!