Banden tussen fossiele brandstoffen en onderzoeksinstellingen blijven heikel punt

Banden tussen fossiele brandstoffen en onderzoeksinstellingen blijven heikel punt
Sponsoring kan op de geloofwaardigheid van het wetenschappelijk onderzoek wegen. – Tom Werner via Getty Images

Zes bedrijven die fossiele brandstoffen produceren, hebben het voorbije decennium in de Verenigde Staten aan zevenentwintig universiteiten meer dan 700 miljoen dollar onderzoeksgelden geschonken. Dat staat in een rapport van de denktank Data for Progress en de onderzoeksgroep Fossil-Free Research. De onderzoekers zeggen dat deze financiering niet alleen de onderzoeksagenda’s, maar ook het beleid kan verschuiven in de richting die de industrie verkiest.

Tot die oplossingen behoren doorgaans biobrandstoffen, koolstofafvang en waterstof. Oliemultinationals investeren tevens in openbaar beleid en economisch onderzoek dat deregulering bevordert.

Waarom is dit belangrijk?

Grote Amerikaanse onderwijsinstellingen vormen een van de belangrijkste speerpunten in het onderzoek naar duurzame technologieën die de wereld moeten helpen de klimaatverandering te bestrijden. Maar de geloofwaardigheid van deze instituten dreigt ondermijnd te worden door financiële steun die hun onderzoek van de producenten van fossiele brandstoffen ontvangt.

Onderschatting: “Een bedrag van 700 miljoen dollar is waarschijnlijk een aanzienlijke onderschatting van de realiteit”, stippen de onderzoekers Grace Adcox en Bella Kumar aan. “Rond deze giften bestaat een groot gebrek aan transparantie.”

  • In de top vijf van de lijst met universiteiten kunnen ook een aantal instellingen worden gevonden waar belangrijk klimaatonderzoek wordt verricht.
    • Dat geldt onder meer voor de University of Berkeley, die het voorbije decennium in totaal voor 154 miljoen dollar aan giften ontving, maar ook voor de Stanford University (56,6 miljoen dollar) en het Massachusetts Institute of Technology (40,5 miljoen dollar).
  • De onderzoekers wijzen er ook op dat een groot deel van de betrokken universiteiten op hun campus al geconfronteerd werden met campagnes die hebben aangestuurd op een breuk met de sector van de fossiele brandstoffen en waarbij zowel studenten als docenten waren betrokken.
    • De University of Berkeley maakte drie jaar geleden bekend de banden met vervuilende industrieën te hebben afgebroken.
    • Weerstand van de Stanford University en het Massachusetts Institute of Technology om een gelijkaardige beslissing te nemen, heeft geleid tot juridische procedures onder leiding van studenten.

Onbevooroordeeld: Het rapport maakte verder duidelijk dat ook 67 procent van de Amerikaanse burgers het ermee eens is dat hogescholen en universiteiten die de gevolgen van klimaatverandering en duurzaamheid bestuderen, donaties van producenten van fossiele brandstoffen moeten weigeren.

  • Volgens de respondenten is dit de enige manier om te garanderen dat het onderzoek onbevooroordeeld kan worden verder gezet.
    • “Deze onderzoeksprojecten hebben dan ook vaak gevolgen voor het echte leven”, voeren Adcox en Kumar aan. “Onder meer hierdoor is bij de discussies over hernieuwbare energiebronnen ook opnieuw aardgas als een oplossing naar voor geschoven.”
  • In een reactie op de resultaten van de studie wijzen een aantal instellingen erop dat de financiële collaboratie met producenten van fossiele brandstoffen inmiddels al sterk is afgebouwd of stopgezet.
  • Anderen merken op dat de banden met de sector voor de onderzoekers ook belangrijke voordelen kunnen opleveren.
    • “De sector kan heel wat praktische expertise aanleveren”, geeft George Huber, professor hernieuwbare brandstoffen en chemicaliën aan de University of Wisconsin, daarbij aan.
    • “Vaak moet worden vastgesteld dat professoren uitspraken doen over energie die technisch niet kloppen en ook werken aan technologieën die niet toepasbaar zijn”, beklemtoont Huber.
    • “Vertegenwoordigers van de industrie begrijpen daarentegen over welke karakteristieken de technologie moet beschikken om op industriële schaal te kunnen worden toegepast.”
    • Sommigen beklemtonen dat academici zich kunnen verliezen in concepten die aan geen enkele marktbehoefte beantwoorden en suggereren dat sponsorships dit informatie-deficit kunnen overbruggen.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.