De Bahama’s voegen zich bij het snel groeiende lijstje van landen die eigen digitale munt lanceren.
In Exuma, een district van de Bahama’s kan je voortaan ook ook betalen met een puur digitale versie van de plaatselijke dollar. Het gaat om de ‘sand dollar’, een digitale munt die uitgegeven is door de centrale bank van de Bahama’s.
De zanddollar heeft dezelfde kenmerken als klassiek geld, alleen zijn er geen biljetten of munten van. Een digitale portefeuille op de smartphone wordt het belangrijkste instrument voor transacties met de zanddollar.
Niet via de banken
De plaatselijke overheid hoopt met de e-munt meer inwoners van financiële diensten te kunnen voorzien. Sommige bevolkingsgroepen wonen erg ver van een fysiek bankkantoor. Een tweede voordeel: Bahamezen hoeven minder cash op zak te hebben, en worden zo minder aantrekkelijk voor overvallers. En drie: de overheid bespaart op logistieke kosten voor fysiek geld en kan de belastingen sneller innen via de digitale weg.
In de komende maanden wordt het project uitgebreid naar andere delen van de Bahama’s. De ambitie is om zoveel mogelijk burgers, winkels en ondernemingen met elkaar te verbinden via een puur digitale betaalinfrastructuur. Uit voorzichtigheid gelden er momenteel wel nog maximumplafonds voor zowel burgers als bedrijven.
De centrale bank zegt te verwachten dat de overheid ‘een sterke promotor’ wordt van betalingen met de digitale munt en rekent ook op niet-bancaire spelers, zoals gsm-operatoren en winkelketens, om de nieuwe dienst bij een breed publiek bekend te maken.
Digitale yuan
De Bahama’s voegen zich bij het rijtje landen die een digitale munt in ontwikkeling hebben. Het gaat onder meer om Rusland, Zuid-Korea, Zweden (de e-kroon) en Venezuela (de petro). Ook in de eurozone leeft het idee.
Maar er wordt op korte termijn vooral uitgekeken naar wat China van plan is. Verwacht wordt dat Peking vaart zal maken met zijn digitale yuan, ook wel DCEP (Digital Currency/Electronic Payment) genoemd.
Anti-cryptomunten
Hoewel zulke zogeheten CBDC’s (‘central bank digital currencies’) technologisch geïnspireerd zijn op cryptomunten als bitcoin, hebben ze een diametraal tegenovergestelde filosofie. Cryptomunten zijn decentraal en hebben een hekel aan overheidssturing, terwijl de CBDC’s net hun oorsprong vinden bij een centrale overheid.
Lees ook:
Facebook schudt centrale banken wakker met libra
Franse centrale bank gaat experimenteren met eigen cryptomunt