Back to business: Amerikaanse beurzen stijgen opnieuw fors na dramatische beursdag

Alle beursindexen in de VS staan vrijdag in het groen. De Dow Jones doet er 2,8 procent bij en de S&P500 en de Nasdaq allebei 2,5 procent. Dat in scherpe tegenstelling tot donderdag, toen de verliezen opliepen tot 7 procent.

Beleggers lijken niet te weten of ze nu wel of geen toeristische aandelen in hun portefeuille willen. De voorbije weken kenden de bedrijven die profiteren van een heropening van de economie een ontzettende rally, maar de jongste dagen gaat het op en neer. De ene dag wil iedereen ze hebben, de volgende dag gaan ze massaal de deur uit.

Donderdag boekten ze verliezen van meer dan 10 procent, vrijdag springen ze weer omhoog. De cruisemaatschappij Carnival staat rond 16 uur 12 procent hoger, de luchtvaartmaatschappij United Airlines vliegt zelfs 15 procent hoger. Ook de supermarktketen Kohl’s stijgt 7,7 procent.

Bubbel

Analisten waarschuwen wel voor een nieuwe bubbel. ‘De markten gaan deze excessieve speculatie nog moeten uitklaren’, zegt Andrew Slimmon van de bank Morgan Stanley bij de Amerikaanse zakenzender CNBC.

Hoewel de beurzen vrijdag dus weer aantrekken, ziet het er wel naar uit dat ze over de hele week met verlies zullen sluiten. De Dow Jones en de S&P500 staan al meer dan 3 procent lager dan op maandag, de Nasdaq werd recht gehouden door Big Tech en houdt het bij een verlies van 0,6 procent. Op maandag ging ze nog voor het eerst in de geschiedenis boven 10.000 punten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20