Baanbrekende satellietlancering om methaanlekken op te sporen

Met steun van filantropen, waaronder voormalig burgemeester van New York Mike Bloomberg, lanceerde een groep organisaties gisteren hun eerste satelliet om vanuit de ruimte methaanlekken te detecteren. Deze lancering betekent een belangrijke stap voor de Carbon Mapper Coalition. Het samenwerkingsverband, opgericht in 2021, bestaat uit NASA’s Jet Propulsion Laboratory, Planet Labs, RMI, Arizona State University en de High Tide Foundation.

De satelliet, Tanager-1, is ontworpen om lekken van methaan op te sporen bij specifieke locaties zoals olieraffinaderijen en stortplaatsen. Dit geavanceerde systeem stelt vervuilende industrieën in staat om deze lekken te identificeren en te dichten, met openbaar toegankelijke gegevens via een online portaal.

Tracking methaanemissies

Carbon Mapper heeft plannen om meerdere satellieten te lanceren die in staat zullen zijn om dagelijks tot 90 procent van alle grote methaanpluimen wereldwijd te monitoren. Wetenschappers wijzen op het cruciale belang van het opsporen van methaanbronnen om significante emissiereducties te realiseren, wat essentieel is om de meest ernstige gevolgen van klimaatverandering te voorkomen.

Methaan, een broeikasgas dat in de eerste 20 jaar in de atmosfeer meer dan 80 keer krachtiger is dan kooldioxide, wordt in sommige sectoren voor 20 tot 60 procent uitgestoten door “supervervuilers” – bronnen die meer dan 100 kilogram methaan per uur uitstoten.

De Carbon Mapper Coalition richt zich op het dichten van de huidige leemte in wereldwijde methaanmonitoring, een stap die wetenschappers als onmisbaar beschouwen in de strijd tegen klimaatverandering.

Belangrijkste punten

• Een samenwerkingsverband van organisaties heeft de eerste satelliet gelanceerd die vanuit de ruimte lekken van het broeikasgas methaan kan opsporen.
• De satelliet kan methaanlekken opsporen van individuele installaties zoals olieraffinaderijen en stortplaatsen.
• De inspanningen van de Carbon Mapper Coalition zijn erop gericht om het gat in de wereldwijde methaanmonitoring te dichten, waarvan wetenschappers zeggen dat het cruciaal is om klimaatverandering aan te pakken.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!