Aziatische beursintroducties boeken nieuwe records ondanks vertraging in Hongkong

In Azië hebben bedrijven met beursintroducties tijdens de voorbije drie maanden in totaal een bedrag van 56 miljard dollar opgehaald. Daarmee lieten de Aziatische beurzen het meest succesrijke derde kwartaal uit hun geschiedenis optekenen. Dat blijkt uit cijfers van het persbureau Bloomberg.

Opgemerkt wordt wel dat de trend vooral gedragen wordt door een intensieve activiteit in Zuid-Korea en India. In China en Hongkong werden daarentegen een aantal geplande introducties opgeschort. Dat had te maken met ingrijpende maatregelen van de Chinese regering.

Bloomberg merkt verder op dat er tijdens het vierde kwartaal in Azië nog een belangrijke reeks beursintroducties mag worden verwacht.

Xi Jinping

“De Aziatische beurswereld kent een buitengewoon jaar”, benadrukt William Smiley, specialist Azië bij Goldman Sachs. “Die trend zal zich wellicht nog enkele tijd blijven doorzetten. Wereldwijd willen investeerders nog altijd toegang tot de groei op de Aziatische markten.”

Hongkong, een van belangrijkste financiële centra van de wereld, moest wel een vertraging noteren. “De Chinese overheid heeft zijn inspanningen opgevoerd om de ondernemingen in toom te houden, waarbij de bedrijfsmodellen werden afgestemd op de campagnes voor gemeenschappelijke welvaart die door de Chinese president Xi Jinping worden geleid”, verduidelijken de experts.

In juli zagen Chinese aandelen voor ongeveer 1 biljoen dollar aan waarde verdampen. Daarmee kreeg Zuid-Korea voor de eerste keer in vier jaar een grotere beurs dan Hongkong.

Bovendien viel het aantal introducties in Hongkong tijdens het voorbije kwartaal tot het laagste niveau sinds het begin van vorig jaar, toen de aandelenmarkten door de uitbraak van de coronapandemie zwaar werden getroffen, terug.

“Ook de prestaties van de genoteerde aandelen hadden onder dat Chinees beleid te lijden”, beklemtoont Bloomberg nog. “Bedrijven die in het derde kwartaal van dit jaar in Hongkong met een beursnotering minstens 100 miljoen dollar hebben opgehaald, konden tegenover hun introductieprijs slechts een gemiddelde waardestijging met 2,8 procent registreren.”

“In Zuid-Korea mocht tijdens diezelfde periode echter een groei met 20 procent worden gemeld. In India was er zelfs sprake van een stijging met 25 procent. Beide markten konden daarbij een sterke toename van de activiteit tegenover de eerste twee kwartalen van dit jaar melden.”

“Er mag in India en Zuid-Korea ook de rest van dit jaar op de beursvloer op een sterke prestatie worden gerekend, zij het misschien in een iets langzamer tempo”, zegt Magnus Andersson, hoofd van de divisie Azië-Pacific bij Morgan Stanley. “Deze markten stappen wellicht ook het volgend jaar met een gezonde pijplijn binnen.”

Onzekerheid

“India beschikt inmiddels over een intelligente, technisch opgeleide bevolking met een goede internetpenetratie”, betoogt Anvita Arora, expert Asia Pacific bij Bank of America. “Er is een sterke combinatie van factoren voor technologisch succes aanwezig.”

Gewezen wordt onder meer op de beursplannen van het digitale betalingsbedrijf Paytm, dat met een introductie op de beurs van Mumbai een bedrag van 166 miljard roepies (2,2 miljard dollar) hoopt te kunnen ophalen. Dat zou de grootste introductie uit de Indiase beursgeschiedenis worden.

Shanghai kon met China Telecom tijdens het derde kwartaal van dit jaar weliswaar de grootste introductie op de Aziatische beurzen melden, maar slechts weinig experts verwachten dat er binnenkort opnieuw een grote pijplijn aan Chinese beurskandidaten zal kunnen worden opgemerkt.

“Dit moet worden toegeschreven aan de aanhoudende onzekerheid over de Chinese regelgeving”, voert Bloomberg aan. “Chinese bedrijven die aanvankelijk noteringen in Hongkong of de Verenigde Staten op het oog hadden, hebben er sindsdien vaak voor gekozen om op de private markt geld op te halen.”

“Ook met de vertragingen in Hongkong hebben beursintroducties in Azië tijdens de eerste drie kwartalen van dit jaar een bedrag van 140,5 miljard dollar opgehaald”, geeft Bloomberg echter nog aan. “Ook dat is voor die periode een absoluut record in de Aziatische beursgeschiedenis.”

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20