Autoverzekeringen ontsnappen niet aan de inflatie in 2024: premies stijgen gemiddeld met 4 procent

Autoverzekeringen ontsnappen niet aan de inflatie in 2024: premies stijgen gemiddeld met 4 procent
Autoverzekering – (Photo by Jonas Walzberg/picture alliance via Getty Images)

Hoewel de inflatie in ons land onder de befaamde ECB-doelstelling van 2 procent is gezakt, zal die naar alle waarschijnlijkheid volgend jaar opnieuw aan kracht winnen. En dat zullen de consumenten opnieuw voelen in hun portefeuille. Een hoge inflatie jaagt ook de premies van verzekeringen de hoogte in. Zo stijgen die van de autoverzekering volgend jaar met gemiddeld 4 procent.

In het nieuws: De premies van de autoverzekeringen stijgen volgend jaar met gemiddeld 4 procent.

  • Dit is uiteraard het gevolg van de hoge inflatie, aangezien die een directe impact heeft op de reparatiekosten. Maar de verzekeraars houden bij de prijszetting ook rekening met het aantal schadeclaims. En die zijn toegenomen.

De details: Hoe fors zijn de prijsstijgingen per verzekeraar?

  • AG Insurance is van plan om zijn tarieven in 2024 met gemiddeld 3 procent te verhogen, meldt L’Echo op basis van een rondvraag.
  • Hetzelfde geldt voor Ethias. De verzekeraar wijst erop dat de premiestijging niet hoger mag zijn dan de 4 procent inflatie die het Federaal Planbureau voor het komende jaar voorspelt.
  • Bij AXA zullen de premies volgend jaar nog forser stijgen. De verzekeraar verhoogt ze met gemiddeld 4,7 procent.
  • Baloise geeft geen precies cijfer: “Wat wel zeker is, is dat de premies zullen stijgen”, zegt een woordvoerster.
  • ING is de uitzondering, de bank is niet van plan om haar premies te verhogen.

Er spelen meerdere factoren

De evolutie van de inflatie is niet de enige factor die een impact heeft op het prijskaartje van een autoverzekering. De verzekeraars houden ook rekening met andere factoren, waaronder de frequentie van schadeclaims, die dit jaar weer stijgen na een daling tijdens en kort na de COVID-crisis. Sindsdien rijden de Belgen opnieuw vaker met hun wagen.

  • Door een toename van het aantal natuurrampen doen meer en meer mensen een beroep op hun omniumverzekering.
  • De overheadkosten van de verzekeraar, met name de salarissen, zijn een andere factor die een impact hebben op de premies.
  • Ook de voertuigprijzen beïnvloeden de premies, en in het bijzonder die van een omniumverzekering. Voertuigen kosten meestal meer, wat een invloed heeft op de verzekeringspremie.
    • Dit is nog meer het geval bij elektrische wagens. Dit type voertuig zit boordevol technologie, wat de (eventuele) reparatiekosten fors kan doen oplopen.

(ns/cv)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.