Autofabrikanten nemen maatregelen tegen de impact van Amerikaanse autotarieven

Autofabrikanten nemen maatregelen tegen de impact van Amerikaanse autotarieven
Fabriek van de Duitse autofabrikant BMW -Krisztian Bocsi/Bloomberg via Getty Images

Key takeaways

  • Volkswagen stopt tijdelijk met het verschepen van voertuigen vanuit Mexico naar de Verenigde Staten en vertraagt de leveringen van Europese importproducten.
  • Stellantis legt de productie in hun fabriek in Ontario, Canada, twee weken stil, wat gevolgen heeft voor ongeveer 900 werknemers in de VS.
  • Ford biedt kortingen voor werknemers aan alle kopers in de VS via hun “Van Amerika voor Amerika”-programma.

Reacties van autofabrikanten

Autofabrikanten proberen zich aan te passen aan de onlangs geïmplementeerde tarieven van 25 procent op geïmporteerde voertuigen die door de regering Trump zijn opgelegd. De gevolgen zijn verstrekkend en hebben niet alleen gevolgen voor autofabrikanten, maar ook voor werknemers in zowel de VS als Canada.

Volkswagen heeft gekozen voor een meervoudige aanpak, waarbij de verscheping van voertuigen van Mexico naar de Verenigde Staten tijdelijk wordt stopgezet en de leveringen van Europese importproducten worden uitgesteld. Ze zijn van plan om een “importheffing” in te voeren op voertuigen die onder de tarieven vallen, hoewel het exacte bedrag en de invoeringsdatum nog niet bekend zijn gemaakt. Ferrari heeft snel gehandeld en heeft de prijzen al met 10 procent verhoogd, zoals eerder aangekondigd.

Verschillende aanpakken

Stellantis, het moederbedrijf van Chrysler en Opel, gooit het over een andere boeg. Ze zullen de productie in hun fabriek in Ontario, Canada, vanaf volgende week twee weken stilleggen. Deze stop zal gevolgen hebben voor ongeveer 900 werknemers in de VS in fabrieken in Michigan en Indiana, die tijdelijk ontslagen zullen worden vanwege het gebrek aan werk.

Ford heeft ervoor gekozen om de gevolgen voor haar klanten te verzachten door alle kopers in de VS personeelskortingen aan te bieden, die gewoonlijk voorbehouden zijn aan Ford-personeel. Dit programma, met de naam “Van Amerika voor Amerika”, heeft als doel om de verkoop te stimuleren ondanks de hogere kosten die gepaard gaan met geïmporteerde onderdelen.

Andere fabrikanten, zoals BMW en Volkswagen of America, beoordelen de situatie momenteel en doen geen concrete uitspraken over mogelijke prijsverhogingen, productieverlagingen of verkoopdalingen.

Gevolgen voor Amerikaanse markt

De Amerikaanse markt is van groot belang voor Duitse autofabrikanten. In 2019 werden bijna 450.000 in Duitsland geproduceerde voertuigen geëxporteerd naar de VS. Een aanzienlijk deel van de verkopen van Porsche (bijna 25 procent) vond plaats in de VS, terwijl BMW en Mercedes-Benz elk ongeveer 16 procent van hun verkopen daar zagen plaatsvinden. Audi behaalde een aandeel van 12 procent en Volkswagen was goed voor 8 procent. Hoewel Volkswagen, BMW en Mercedes-Benz productiefaciliteiten hebben in de VS, voldoen ze slechts aan een deel van de vraag. Een aanzienlijk aantal voertuigen wordt nog steeds geïmporteerd, voornamelijk uit Mexico voor Volkswagen en ongeveer de helft voor BMW. Porsche en Audi zijn volledig afhankelijk van import om de Amerikaanse markt te bedienen.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

03:00