Auto kopen: waar moet ik op letten?

De meeste mensen rijden graag in een leuke en kwalitatief goede auto, maar als het op het kopen van een voertuig aankomt, halen een heleboel van hen de neus op. Het kopen van een auto vinden namelijk aanzienlijk minder mensen leuk. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat de meeste mensen niet goed weten om te gaan met opdringerig autoverkopers. Ze raken vaak gefrustreerd van de manier waarop deze verkopers hen niet alleen een auto, maar ook zoveel mogelijk accessoires en andere extra’s aan proberen te smeren.

Hand of car mechanic with wrench. Auto repair garage.

Om die reden zullen deze mensen de aankoop van een auto steeds meer uit gaan stellen en het gros van het kleine onderhoud aan het voertuig in eigen hand nemen. Dit betekent echter ook dat er zo lang mogelijk met een auto wordt doorgereden en gewoon hun reizen voort willen zetten. Toch wordt er juist ook veel gelet op het besparen van brandstof, de beperking van slijtage en het voorkomen van beschadigingen aan de auto. Op die manier zal een bezoek aan de garage immers zo lang mogelijk uitgesteld kunnen worden.

Geld lenen voor je auto?

AanbiederGratis adviesHypotheek vergelijken (tip)
Tip: leen tot 110% van uw voertuig.Maak een simulatie
Tip: voordelige lening voor een nieuwe wagenMaak een simulatie
Tip: persoonlijke lening voor een tweedehands auto zonder omwegen. Maak een simulatie 

Er moet een auto worden gekocht

Ondanks alle maatregelen die worden getroffen, om maar zo min mogelijk een garage te hoeven bezoeken en zo lang mogelijk met de auto te kunnen rijden, zal er op een bepaald moment toch de tijd aangebroken zijn dat het kopen van een nieuw exemplaar een realiteit is geworden. Hier kun je gewoonweg niet aan ontkomen als je auto wilt blijven rijden. Hieronder hebben we echter een lijst met een aantal belangrijke stappen voor je op een rijtje gezet die je kunt gebruiken als je een auto wilt gaan kopen. Door de onderstaande tips en aanwijzingen ter harte te nemen kun je wellicht geld te besparen, de meest gunstige deal sluiten en hopelijk een heleboel spanningen en stress, waarmee het kopen van een auto vaak gepaard gaat, verminderen.

Belangrijke tips voor het kopen van een auto

Voer een gedegen onderzoek uit en vergroot je kennis over auto’s

Het meest belangrijke aspect bij het kopen van een auto is dat je voldoende weet over het voertuig in kwestie. Kennis is namelijk macht en hiermee kun je voorkomen dat je een auto koopt zonder eerst aan een grondig onderzoek te onderwerpen. Vrijwel alles wat je over auto’s wilt weten kun je vandaag de dag bovendien gemakkelijk online opzoeken. Je kunt hier niet alleen van alles te weten komen over de prijzen die voor een bepaald model worden gevraagd, maar ook wat het verbruik is, hoeveel premie je moet gaan betalen en nog heel veel meer

Ook op het moment dat je van plan bent om een nieuwe auto aan te schaffen, is het goed om je vooraf goed te laten informeren en bijvoorbeeld de prijs te kennen die een dealer betaald als hij een bepaalde auto bij een fabrikant koopt. Deze prijs kun je namelijk goed gebruiken tijdens de onderhandelingen die je met de autodealer gaat voeren over de prijs van het voertuig die jij moet gaan betalen.

Indien je erover denkt om een gebruikte auto te gaan kopen, dan kun je de recente verkoopprijzen voor dat specifieke model onderzoeken. Deze gegevens zullen je eveneens een belangrijke onderhandelingspositie bezorgen. Als je huidige auto in wilt ruilen bij de aanschaf van een nieuw exemplaar, dan is het ook goed om de bedragen te kennen die je voor je oude wagen nog terug kunt krijgen zodat je wederom in een sterke positie zult staan als je met de verkoper gaat onderhandelen over de uiteindelijke prijs van een auto.

Bekijk vooraf de mogelijkheden voor de financiering van de auto

Veel mensen zullen de financiering van hun auto regelen bij een autodealer, maar dit is op fiscaal gebied minder verantwoord. De rentetarieven over een lening die je via een dealer afsluit zijn in de regel namelijk veel hoger dan de rentetarieven voor leningen die je aangaat bij een reguliere bank of andere kredietinstelling. Je bank of kredietverstrekker zal dan ook één van de beste partijen zijn om je onderzoek te starten naar een gunstige autolening. In een heleboel gevallen kun je zelfs rekenen op een extra korting omdat je al als klant staat geregistreerd bij deze verstrekker van leningen.

Hoewel je niet altijd online kunt vinden wat voor jou specifieke4 situatie de beste deal zal zijn, kun je wel het internet prima gebruiken om de huidige rente te herzien. Er zijn immers talloze websites die je recente informatie kunnen verstrekken op het moment dat je deze nodig hebt om verschillende autoleningen te kunnen onderzoeken. Wanneer je uiteindelijk de stap gaat zetten om offertes aan te gaan vragen bij verschillende aanbieders van autoleningen, dan zet je deze bij voorkeur op papier. Je kunt de offerte dan namelijk voorleggen aan de verkoper en de genoemde prijzen gebruiken als hulpmiddel bij de onderhandelingen over een lagere rente, en dus een gunstiger autolening.

Vergelijk prijzen bij meerdere verkopers

Als er geen sprake is van een noodsituatie, dan is het absoluut verstandig om eerst goed rond te kijken als je een auto wilt kopen. Bij voorkeur ga je, als je een auto aan wilt gaan schaffen, uit van de regel dat je offertes aanvraagt bij minimaal één verkoper. Op deze manier ken ik namelijk altijd de absolute bodemprijzen, zeker als je de offerte pas vraagt vlak voordat je de zaak weer wilt verlaten. Uiteraard kun je ook autodealers die wat verder weg zijn gelegen benaderen om een offerte uit te brengen omdat veel verkopers hun prijzen afstellen op de plaats waar ze zijn gevestigd.

Onderhandelen over de voorwaarden

Eigenlijk kun jet het kopen van een auto beschouwen als een schaakspel, of in sommige gevallen zelfs als het voeren van een oorlog. Naast het kopen van een eigen woning, is de aanschaf van een nieuwe auto is één van de meest belangrijke investeringen die je in de loop van je leven zult doen. In de praktijk kunnen goede onderhandelingen over de auto je dan ook vruchten afwerpen voor een aantal jaren dat komen gaan. In de meeste gevallen kun je immers voorwaarden vastleggen voor de eerste vier, vijf of zelfs wel zes jaar vanaf het moment dat je de auto hebt gekocht.

Je dient de verkopers van tevoren weten dat je nog niet gaat beslissen over de aankoop na het maken van een proefrit met het voertuig. Pas als de onderhandelingen over de autolening goed zijn verlopen en de aankoopprijs voldoende naar beneden is bijgesteld, dan zul je een definitief besluit nemen. Bij het begin van de onderhandelingen zul je echter met een belachelijke laag bedrag voor de dag dienen te komen en vervolgens verder naar het bod van de verkoper toe te werken. Op het moment dat de autoverkoper je een aanbod doet dat met een bepaalde maandelijkse aflossing dat is gebaseerd op een lening met een looptijd van 60 maanden, dan kun je bedingen dat je dit bedrag voor een lening van 48 maanden wilt gaan betalen.

Door de onderhandelingen met vertrouwen in te stappen, bij je standpunten te blijven en je niet rot te voelen als je een aanbieding afslaat, is de beste manier om te krijgen waar je naar op zoek bent. Verder kan nuttig zijn om je onderhandelingstrategieën en -tactieken eerst te oefenen, met bijvoorbeeld een goede vriend, en je uiteraard goed voor te bereiden op een dergelijk gesprek door allerlei nuttige informatie over de auto in te winnen.

Kijk naar zowel nieuwe als gebruikte auto’s

In het verleden, was het kopen van een weinig gebruikte auto de beste manier om geld te besparen bij de aankoop van een ander voertuig. Een belangrijkste reden achter deze manier van redeneren is dat nieuwe auto’s fors in waarde dalen op het moment dat ze de deur uit worden gereden bij de verkoper.

Helaas is het aanbod van gebruikte auto’s de laatste tijd sterk afgenomen omdat steeds meer mensen hun auto voor een langere periode willen blijven gebruiken voordat ze op zoek gaan naar een vervangend exemplaar. Als gevolg van dit alles zijn de prijzen voor gebruikte auto’s eveneens flink in de lift komen te zitten en wordt het kiezen voor een nieuwe auto in bepaalde gevallen een optie die je zeker niet uit mag sluiten. Het is dan ook goed om het aanschafproces van een andere auto ruimdenkend in te gaan en zowel nieuwe- als gebruikte auto’s tot de mogelijkheden te rekenen. Pas wanneer je prijzen en voorwaarden gaat vergelijken, kun je immers pas duidelijk zien wat de meest voordelige optie zal zijn in je persoonlijke situatie.

Koop op basis van de aankoopprijs en niet de maandelijkse betalingen

Autoverkopers zijn berucht vanwege hun gelikte manier van aanbieden van zeer aantrekkelijke maandelijkse betalingen als er zich een potentiële koper aandient. Als koper dien je je dan ook niet te laten misleiden door hun prachtige aanbieding van een lening van 72 maanden. In de regel is een dergelijke aanbieding namelijk niet werkelijk zo aantrekkelijk als zij je willen laten geloven.

Om die reden moet je er dan ook altijd voor zorgen dat je gaat onderhandelen op basis van de aankoopprijs van een auto, en dus niet uitgaat van de maandelijkse betalingen. Ook dien je je ervoor te zorgen dat je de volledige aankoopprijs van een auto kent die je wilt kopen. Er kunnen namelijk meestal een heleboel extra, vaak verborgen kosten, bij kijken. Deze verborgen kosten zijn in de regel verwerkt in de prijs. Je kunt onder andere denken aan kosten voor:

  • diverse belastingen,
  • het rijklaar maken van het voertuig,
  • verzendkosten,

Vaak zul je deze kosten niet te zien krijgen, dus zal het goed zijn om er expliciet naar te vragen. Zodra je van deze kosten op de hoogte bent, kun je er immers ook over onderhandelen en er wellicht een aantal van verlagen.

Gebruik van het internet bij het kopen van een auto

De aanschaf van een auto via het internet is absoluut een optie die je niet zomaar naast je neer mag leggen. Je hebt dan immers niet meer te maken met het opdringerige gedrag van allerlei gelikte en soms zelfs vervelende autoverkopers. Bovendien kun je in bepaalde gevallen zelfs een auto aanschaffen tegen een veel gunstigere prijs. Je mag namelijk niet vergeten dat een verkoper in een showroom altijd zal proberen om te onderhandelen over de hoogst mogelijke prijs, omdat de commissies die hij, of zij, ontvangt, zijn gebaseerd op een bepaald percentage van de verkoopprijs. Aan de andere kant zal een verkoper op het internet in de regel een vast salaris ontvangen en alleen een bonus uitgekeerd krijgen op basis van het bedrag waarvoor de auto is verkocht.

Daarnaast zal het kopen van een auto online handiger zijn dan wanneer je een bezoek gaat brengen aan meerdere autoverkopers. Een heleboel verkopers van auto’s zullen immers hun koopwaar online te koop aanbieden. Als je besluit om een ​​auto online te gaan kopen, dan zul je nog steeds eerst een proefrit willen maken en het voertuig na (laten) kijken voordat je de definitieve koop afrondt. Zo kun je er immers voor zorgen dat er geen problemen of gebreken achteraf aan het licht komen en je hier niet meer op terug kunt komen bij de verkoper.

Vermeld niet direct dat je een auto wilt inruilen

Op het moment dat je van plan bent om je oude auto in te ruilen bij de aankoop van een ander exemplaar, dan is het in de regel niet handig dat je dit al direct kenbaar maakt bij de verkoper. De reden hiervoor is heel simpel; de verkoper kan dan deze informatie tegen je gaan gebruiken tijdens de onderhandeling die nog gevoerd moeten worden. Op het moment dat je bijvoorbeeld op zoek bent naar een auto met als maximum prijs 22.000 euro en de bodemprijs van de verkoper voor deze auto ligt op 18.000 euro dan speel je de dealer dus in de kaart. Het feit dat de auto die je op het oog hebt goedkoper verkocht mag worden, zal immers niet met je worden gedeeld door een gewiekste verkoper. Op het moment dat je een inruilwaarde voor je oude wagen aan krijgt geboden van 2.000 euro, dan zou een gelikte verkoper je de gewenste auto aan kunnen bieden voor een bedrag van 20.000 vermindert met de extra 2.000 euro voor het inruilen van je oude voertuig zodat je alsnog 18.000 als aankoopprijs moet betalen.

Zou je daarentegen nog niet eerder vermeld hebben dat je je oude auto in wilde ruilen, dan zul je nog de mogelijkheid krijgen om over de aankoopprijs te onderhandelen en deze zelfs onder de 18.000 euro kunnen brengen. Indien de verkoper eveneens 2.000 euro als inruilwaarde hanteert dan zou de definitieve prijs die je voor de auto moet betalen gedaald kunnen zijn tot 16.000 euro. Onderhandelen over de inruilwaarde en de uiteindelijke prijs van de auto die je wilt kopen, zijn twee afzonderlijke aspecten van het aankoopproces van een ander voertuig. Op de eerste plaats moet je onderhandelen over de best mogelijke prijs voor je droomauto en daarna pas proberen een zo gunstig mogelijk inruilprijs te bedingen voor de auto die je achter wilt laten bij de verkoper.

Verzekeringspremies beïnvloeden de aankoopprijs van een auto

Bij de bepaling van de kosten die je voor een auto moet rekenen horen ook de verzekeringspremies die je moet gaan betalen. De kosten die komen kijken bij het verzekeren van een auto is namelijk een belangrijke factor bij de bepaling van het totale kostenplaatje van het voertuig. Offertes van verzekeringspremies zijn vandaag de dag echter eenvoudig online aan te vragen, je hoeft hiervoor doorgaans alleen maar enkele gegevens in te geven in een speciale tool over het merk en model van de auto samen met een aantal persoonlijke gegevens zoals je leeftijd, je burgerlijke staat en je rijervaring. Vervolgens zal er binnen een paar seconden een offerte op je beeldscherm, en vaak zelfs ook in je mailbox, verschijnen.

Sportwagens hebben bijvoorbeeld in de regel een hogere premie dan de gewone personenauto’s, maar sommige auto’s kunnen echter wel een hogere verzekeringspremie hebben vanwege een heleboel andere redenen. Zo zijn er onder andere bepaalde automerken of –modellen die erg geliefd zijn bij autodieven en daarom wat hoger liggen qua verzekeringspremie. Verder zullen auto met een hogere inruilwaarde ook vaak een hogere verzekeringspremie kennen en dien je daar bij de aankoop uiteraard rekening mee te houden.

Vermijd het doen van impulsaankopen

In alle gevallen dien je te voorkomen om een impulsaankoop te doen als het gaat om de aanschaf van een auto. Vooraf een uitgebreid onderzoek uitvoeren is dan ook absoluut aan te raden als je van plan bent om een andere auto te kopen. Het in een impuls kopen van een auto is namelijk ronduit riskant te noemen. Zo zou je je bijvoorbeeld kunnen realiseren dat je je het voertuig eigenlijk niet kunt veroorloven op een moment dat je niet meer op de koop terug kunt komen, of je komt achteraf pas tot de ontdekking dat de prestaties van de gekochte auto gewoon niet aan je wensen of verwachtingen voldoen.

Door eerst alles wat met je droomauto te maken heeft grondig te onderzoeken, en hierbij uiteraard de aspecten die met de financiering en de verzekering van het voertuig te maken hebben niet uit het oog te verliezen, zul je veel beter in staat zijn om een auto voor jezelf te kopen waarin je een heleboel jaren met plezier zult rijden. In een auto rijden waar je voortdurend zorgen of ergernissen over hebt, is immers niet ideaal en vaak zelfs frustrerend.

Geen onnodige accessoires kiezen

Het kopen van een nieuwe auto betekent dat je een grote investering gaat doen. Van deze investering zul je, als je het tenminste goed doet, de komende jaren de vruchten van zult plukken. Op het ogenblik dat je je droomauto wilt financieren, dan zullen de totale kosten voor eventuele accessoires de kosten enorm omhoog laten schieten. Om die reden is het goed om allerlei extra’s zoveel mogelijk af te wijzen. Zo heb je niet per se een verwarmde stoel nodig en kun je ook prima met een draagbaar navigatiesysteem uit de voeten dat je online voor een aantrekkelijk prijs hebt gekocht. Allerlei dure ingebouwde systemen zijn vaak niet noodzakelijk, maar brengen doorgaans wel een heleboel extra kosten met zich mee.

Verkopers zullen desondanks altijd proberen om je allerlei extra’s aan te smeren, zoals:

  • een behandeling die je voertuig tegen roestvorming moet gaan beschermen,
  • een extra kraswerende laag aanbrengen op de autolak,
  • een achteruitrijcamera,
  • een onderhoudsplan bij de verkoper.

Over al dit soort extra’s dien je dan ook eerst goed na te denken voordat je deze meefinanciert. Hoe hoger je autolening namelijk wordt, hoe meer rente je moet gaan betalen en hoe hoger de uiteindelijke leenkosten zullen worden.

Uitgebreide garanties kosten onnodig veel geld

Een uitgebreide garantie die door de verkoper van een auto aan wordt geboden zal in de regel erg veel geld kosten en, erger nog vaak een zeer beperkte dekking bieden. Zo vallen doorgaans talloze kosten van een groot aantal vormen van mechanische storingen buiten de dekking van deze garantie, ongeacht of je een nieuwe- of een gebruikte auto hebt gekocht.

Op het moment dat je een nieuwe auto koopt, dan zal deze auto geleverd dienen te worden met een zekere fabrieksgarantie die voldoende dekking biedt voor het voertuig. Wanneer je van plan bent om een gebruikte auto te kopen, dan moet je altijd goed in gedachten houden dat een groot aantal voertuigen nog steeds over een geldige fabrieksgarantie beschikken.

Je dient in het bijzonder verlengde garanties te vermijden als deze een onderdeel zal zijn van de lening die je afsluit om je auto mee te kunnen financieren. De totale kosten van de garantie, inclusief de rente, zullen namelijk exorbitant hoog zijn. Beter stort je het geld, dat je aan deze extra garantie kwijt zou zijn, op een spaarrekening zodat je later dit geld eventueel kunt gebruiken voor reparatie- en onderhoudswerkzaamheden aan het voertuig.

Maak altijd een proefrit in de auto die je wilt kopen

Het gros van de mensen (ongeveer 90 procent) die een nieuwe auto willen kopen, doen dit pas nadat ze eerst een proefrit hebben gemaakt. Bij voorkeur zet je jezelf niet in de groep van de overige 10 procent en laat je deze belangrijke rit achterwege. Een proefrit is namelijk van groot belang omdat je tijdens deze rit meer te weten kunt komen over de auto, zoals:

  • het comfort,
  • de wegligging,
  • het bedieningsgemak,
  • het geluidsniveau,
  • de overzichtelijkheid van het dashboard.

Indien je kinderen hebt, dan is het verstandig om hen mee te nemen tijdens de proefrit. Hun comfort is namelijk ook van groot belang, en bovendien zullen zij je altijd hun eerlijke beoordeling geven van de auto. Tijdens een proefrit kun je er uiteraard ook achter komen of de auto reageert zoals je dat mag verwachten, bijvoorbeeld wanneer je het gaspedaal indrukt. Auto’s kunnen onderling aanzienlijk verschillen als het gaat over de gevoeligheid en om die reden is het altijd goed om na te gaan of de auto die je wilt kopen goed past bij je persoonlijke voorkeuren.

Gedurende de proefrit dien je overigens nog op een heleboel andere zaken te letten om er zeker van te zijn dat je een goede koop gaat doen. Denk maar eens aan:

  • de ventilatiemogelijkheden,
  • de bediening van de richtingaanwijzers,
  • de bediening van de ruitenwissers.

Sommige mensen hebben bijvoorbeeld te grote vingers om bepaalde schakelaars, knoppen, hendels of behandelen op een prettige manier te kunnen bedienen.

Laat een tweedehands auto nakijken door een erkende monteur

Wanneer je van plan bent om een ​​gebruikte auto te gaan kopen, dan is het erg belangrijk om deze eerst grondig na te laten kijken door een erkende monteur voordat je overgaat tot de afronding van de definitieve aankoop. Deze monteur zal de auto onder andere controleren en op zoek gaan naar mogelijke tekenen die wijzen op slijtage, maar ook allerlei zaken aan het licht brengen die later mogelijk voor problemen kunnen gaan zorgen.

Mechanische problemen of onderhoudsproblemen die deze monteur tegenkomt, kunnen bepalend zijn voor het wel of niet kopen van een auto. Het rapport van de monteur kan dan ook een goed hulpmiddel zijn bij de onderhandelingen die je met de verkoper gaat voeren over de verlaging van de uiteindelijke aankoopprijs van het voertuig.

Koop een auto die je je kunt veroorloven

Een andere auto kopen voordat je je huidige exemplaar volledig af hebt betaald, is in de meeste gevallen zeker niet aan te raden. Je doet er in dat soort gevallen immers altijd goed aan om eerst serieus na te gaan of je je wel kunt veroorloven om een ​​andere auto aan te schaffen. In geen geval wil je op worden gezadeld met een autolening die als een last op je schouders blijft rusten.

Bij voorkeur wacht je in een dergelijke situatie dan ook totdat je huidige auto volledig is afbetaald. Veel mensen vinden het namelijk geen prettige gedachten dat ze nog altijd voor een auto moeten betalen waar ze niet meer in rondrijden. Indien je bijvoorbeeld voor je vorige auto elke maand een betaling was 300 euro moest doen en je dit nog een jaar vol moet houden, dan zul je meer dan 3600 nodig hebben als aanbetaling op je volgende wagen. In ieder geval moet je ervoor zorgen dat je niet je spaargeld hoeft te plunderen of je potje voor noodgevallen aan hoeft te spreken om een veel te dure auto te kopen. Beter koop je een auto die je je zonder problemen kunt veroorloven.

Conclusie

In alle gevallen zal het kopen van een auto betekenen dat je een grote aankoop hebt gedaan en dat het belangrijk zal zijn om elk aspect van het proces grondig te onderzoeken. Je moet dan ook zelf leren om op een goede manier onderhandelingen met een verkoper te kunnen voeren en deze optimaal voor te breiden. Pas dan zul je in staat zijn om de best mogelijke deal binnen te halen, ongeacht of je kiest voor een nieuwe- of gebruikte auto. Door de eerder genoemde tips en adviezen op te volgen, zal de kans een stuk groter worden dat je daadwerkelijk de meest gunstige prijs voor je volgende auto gaat betalen.

Meer