Australische premier woont COP26 bij omdat de druk op netto nul toeneemt

De Australische premier Scott Morrison heeft bevestigd dat hij de COP26-klimaattop zal bijwonen. Daardoor neemt de kans toe dat het achterblijvende land zich eindelijk vastlegt op een emissiedoelstelling voor 2050.

Australië, een van ’s werelds grootste exporteurs van fossiele brandstoffen, heeft als enige G20-land geen formele doelstellingen gesteld tegen de klimaatopwarming. Sindsdien is Morrison onder druk komen te staan van de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Morrison was eerder ook terughoudend om zijn aanwezigheid bij de besprekingen in Glasgow te bevestigen. Hij wilde voorkomen dat hij bij zijn terugkeer in quarantaine zou worden geplaatst door Covid.

“Netto nul was een resultaat dat ik begin dit jaar heb geschetst, in overeenstemming met ons akkoord van Parijs”, zei Morrison vrijdag op een persconferentie, en hij voegde eraan toe dat zijn regering haar beleidsstandpunt nog vóór de wereldwijde besprekingen zou uitwerken. “De uitdaging gaat niet over het of en wanneer, maar over het hoe.

Energievoorraad drukt op doelstellingen 

Morrisons besluit om af te reizen komt op een moment dat de vooruitzichten voor de besprekingen versomberd zijn en belangrijke leiders, waaronder president Xi Jinping van China en Jair Bolsonaro van Brazilië, de top waarschijnlijk zullen overslaan. Landen in Europa en Azië voeren hun productie van steenkool en andere fossiele brandstoffen op om het hoofd te bieden aan de wereldwijde druk op de energievoorziening, wat de plannen voor nieuwe doelstellingen om sneller over te schakelen op schonere alternatieven kan ondermijnen. 

Chinese functionarissen hebben de gezanten van de G-20 laten weten dat Xi op dit moment niet van plan is persoonlijk deel te nemen aan een top in Italië later deze maand, en diplomaten hebben gezegd dat dit betekent dat hij waarschijnlijk ook niet naar COP26 zal gaan. De Amerikaanse klimaatgezant John Kerry heeft de hoop op succes al gebagatelliseerd en gezegd dat de landen er wel eens niet in zouden kunnen slagen een nieuw akkoord te bereiken over agressievere maatregelen tegen de opwarming van de aarde.

Nieuwe hoop?

Morrison, de Australische premier, zei dat het beleid om de uitstoot te verminderen niet ten koste mag gaan van groei en werkgelegenheid. De National Party, de junior coalitiepartner van zijn regering, is een groot voorstander van de steenkoolindustrie en heeft zich tot dusver verzet tegen een net-nul-doelstelling, onder verwijzing naar mogelijke risico’s voor de economie. 

De export van kolen, aardgas en ruwe aardolie leverde het land vorig jaar 55,18 miljard euro op, ongeveer een vijfde van de handelsinkomsten. Intussen ondervindt het land al de gevolgen van de klimaatverandering, van langdurige droogteperioden en langere bosbrandseizoenen tot massale koraalverbleking op het Groot Barrièrerif.

Meer