Australisch topgeneraal waarschuwt voor nakende oorlog met China

Xi Jinping, de Chinese president en algemeen secretaris van de Communistische Partij, blijft de macht consolideren. Zijn machtspositie is ongeëvenaard. Dat zal volgens de VS aanzetten tot het creëren van een leger dat sterker is dan dat van de VS. Ook in Australië waarschuwen leger en politieke leiding nu voor oorlog in de regio.

Waarom is dit belangrijk?

Sinds Xi Jinping in 2013 president is geworden, heeft China zijn macht in bijna de hele Zuid-Chinese Zee uitgebreid door er kunstmatige eilanden te bouwen en er militair materieel te stationeren. China heeft ondertussen ook Hongkong ingepalmd en zijn vizier op Taiwan gericht. Australië waarschuwt nu voor nakend oorlogsgeweld in de regio.

‘Chinees leger wordt sterker dan dat van de VS’

In een getuigenis voor de Senaatscommissie voor Defensie zei generaal Scott D. Berrier ‘dat de toegenomen macht van Xi China zal aanzetten tot het creëren van een leger dat sterker zal zijn dan dat van de VS’. Berrier  is directeur van de Defense Intelligence Agency.

Xi, de belangrijkste ‘navigator en stuurman’

(AP Photo/Ng Han Guan, Pool)

‘Ik denk dat Xi de partij, het leger en elk aspect van de Chinese samenleving stevig in zijn macht heeft.’ Volgens Berrier betekende de vergadering van het Centraal Comité van de Chinese Communistische Partij in oktober een belangrijke verschuiving in de macht van Xi. In het communiqué dat daarna werd vrijgegeven werd Xi uitgeroepen tot de ‘belangrijkste navigator en stuurman’. Een benaming die sinds Mao Zedong niet meer is gebruikt. Xi’s gebruik van deze term benadrukt wat volgens analisten zijn plan is om zijn heerschappij te consolideren onder een extreme Chinese versie van het communisme. De bijnaam van Mao, stichter van de Chinese Communistische Partij (CCP) en held van de Chinese Revolutie, was ‘Grote Roerganger’.

Nog volgens Berrier werden tijdens de sessie van de CCP nieuwe doelstellingen geformuleerd. Daaronder bijkomende inspanningen om high-tech industrieën verder te ontwikkelen.

‘Peking voert nu al ‘grijze zone’-oorlog tegen Australië’

Een van de hoogste militaire bevelhebbers van Australië heeft zijn troepen ondertussen gewaarschuwd voor een nakend conflict met Peking. China is volgens hem al bezig is met ‘grijze zone’-oorlogsvoering tegen Australië. Volgens de kranten The Age en The Sydney Morning Herald vertelde generaal Findlay zijn troepen dat het Australische leger, naast een conflict waarin traditionele lucht-, land- en zeemacht wordt ingezet, ook gebruik zal moeten maken van cyber- en ruimteoorlogsvoering.

Hij benadrukte dat de Australian Defense Forces (ADF) hun aanwezigheid in Zuidoost-Azië en het zuidwesten van de Stille Oceaan moeten herbevestigen en er een eersterangsrol moeten opeisen. De Australische legertop zou over informatie beschikken waaruit blijkt dat China ‘de [Australische] afwezigheid’ in de regio tracht uit te buiten. De Chinese staatskrant Global Times publiceerde de voorbije dagen een reeks artikelen waarin Australië wordt geviseerd.

‘Oorlog over Taiwan kan niet worden uitgesloten’

Australisch minister van Defensie Peter Dutton (AP Photo/Rod McGuirk)

Ook Australisch minister van Defensie Peter Dutton heeft gezegd dat een oorlog over Taiwan niet kan worden uitgesloten. Hij voegde daar aan toe dat Australië ‘al cyberaanallen’ moet afweren en dat een ‘openhartige discussie met het publiek’ over de bedoelingen van China zich opdringt. Dutton bevestigde dat de eerste prioriteit van de Australische regering ‘de vrede in de regio’ is. Maar hij waarschuwde ook dat het land in de eerste plaats in staat moet zijn om zijn wateren in het noorden en westen te verdedigen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20