Australisch systeem voor gezichtsherkenning gaat live

Het nieuwe biometrische systeem aan de Australische grenzen, EBIS, is live. De dienst Binnenlandse Zaken gaat het systeem gebruiken om ‘de Australische grenzen te bewaken en de flow van legitieme reizigers te faciliteren’.

Het Enterprise Biometric Identification Services (EBIS) is sinds maandag actief in Australië. Het is een biometrisch systeem dat dus aan de hand van uw gezicht of vingerafdrukken uw identiteit kan afleiden. Volgens Idemia, het bedrijf dat EBIS ontwikkelde, gaat het om een multifactor identiteitsmanagement en authentificatie-systeem.

Visa-kandidaten scannen

EBIS zal gebruikt worden door het departement om de beelden van uw gezicht en de vingerafdrukken van mensen die naar Australië wensen te reizen, zoals visa-kandidaten, te matchen. De gezichtsherkenning zal gebruikt worden voor zij die het burgerschap willen aanvragen, zegt Unisys, het bedrijf dat de software mee ontwikkelde.

Het systeem staat toe om tegelijk legitieme reizigers door te laten en is opgemaakt om de voorziene groei in visa-aanvragen, grenstoelatingen en burgerschapaanvragen over de komende tien jaar op te vangen.

Vorig jaar waren er 9,5 miljoen bezoekers voor Australië. De cijfers voor 2020 zijn, door de corona-epidemie, onbetrouwbaar, maar Unisys gaat ervan uit dat het aantal mensen dat Australië in wil, zal blijven stijgen.

Unisys kreeg het contract, dat 40 miljoen dollar waard is, in maart 2018. In de toekomst wil Unisys snel mensen onderscheppen die de grens proberen over te geraken, maar daar geen toelating voor hebben.

Gezicht, stem, iris

Momenteel ondersteunt EBIS gezichts- en iris-, en stemherkenning. Het systeem kan meer dan 100.000 transacties per dag aan en kan tot 100 miljoen dossiers tegelijk opslaan.

Daarnaast is er Idemias Multi Biometric Search Services (MBSS), die de match maakt tussen de vingerafdrukken en beelden van uw gezicht en iris.

Vingerafdrukscan van Idemia

Unisys sleepte in september een ander contract in de wacht in de Australische provincie Queensland. Daar zal de gezichtsherkenning gebruikt worden voor de smartcard-rijbewijzen van de provincie.

Idemia heeft dan weer een contract van zes jaar voor biometrische identificatie met de politie van New South Wales. Daar wordt de biometrische data gebruikt om criminelen op te vangen en door het systeem te gidsen. 142 politie-eenheden zullen gebruik maken van het systeem.

Ook elders in de wereld

De Australische gezichtsherkenningsdienst is niet de enige in zijn soort. Ook in Canada zijn er al gezichtsherkenningsdiensten, ontwikkeld door Nexus. Er komt uit de hoek van privacy-activisten veel commentaar op die diensten omdat er vaak geen regulering bestaat voor de dataverwerking- en opslag van de gegevens. Ook in Duitsland en Peking zijn zulke systemen in opmaak.

Meer