Australisch bedrijf ‘vouwt’ zonneparken in één dag uit

Het Australische 5B heeft een innovatie in handen waarmee het ruim één megawatt aan zonnepanelen in één dag kan installeren. En daar heeft het een team van slechts tien personen voor nodig. Het bedrijf sloot onlangs een investeringsronde van 55 miljoen Australische dollar af. Oliegigant BP was één van de investeerders.

5B ontwikkelde een rek met negentig zonnepanelen dat in de fabriek volledig gebruiksklaar wordt gemaakt. Op locatie kan het rek razendsnel uitgevouwen worden en wekken de zonnepanelen direct energie op. Plug & play dus.

Honderden zonnepanelen op één dag

Het systeem neemt verschillende voordelen met zich mee. Zo zijn er relatief weinig professionals nodig om grootschalige zonneparken te realiseren. Eerder dit jaar gebruikte 5B het systeem (genaamd 5B Maverick) bijvoorbeeld om 1,1 megawatt aan zonnepanelen binnen één dag te installeren, in de Atacama-woestijn in Chili. Daar waren slechts tien medewerkers bij betrokken.

Daarnaast liggen de kosten beduidend lager, stelt 5B. Dat komt mede door het lage aantal medewerkers dat on-site nodig is en de snelheid waarmee de zonnepanelen geïnstalleerd worden. Daarnaast is er geen zwaar bouwmaterieel vereist, wat de kosten nog verder drukt. 5B geeft geen details prijs over hoe groot de kostenreductie dan precies is ten opzichte van conventionele zonneparken.

Klaar voor opschaling

Inmiddels heeft 5B al zestig megawatt aan zonne-energiecapaciteit op deze manier geïnstalleerd, op honderd verschillende locaties. De meest recente investeringsronde helpt het Australische bedrijf om de technologie door te ontwikkelen en verder op te schalen. Daarnaast hoopt het bedrijf in de nabije toekomst een fabriek in Noord-Amerika realiseren.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20