Australië speelt het hard aan de EU-onderhandelingstafel voor vrijhandelsakkoord

Australië speelt het hard aan de EU-onderhandelingstafel voor vrijhandelsakkoord
Ministre australien du Commerce, Don Farrell – FLORENCE LO/POOL/AFP via Getty Images

Deze week was de Australische minister van Handel, Don Farrell, in Brussel om een vrijhandelsakkoord te bespreken tussen Australië en Europa. Hij brak die gesprekken af, omdat hij vond dat de EU niet genoeg tegemoetkwam. Dat meldt Euractiv.

“We hebben het van in het begin duidelijk gemaakt dat we niet eender welk akkoord zullen accepteren”, aldus Farrell. Hij vond dat de voorstellen van Europa omtrent Australisch runds- en schapenvlees en suikerproducten. Farrell vindt dat de kritieke grondstoffen uit Australië meer in verdienen in ruil dan wat de EU nu aanbiedt.

  • Europa werpt tegen dat de EU alle moeite gedaan heeft om tot een gebalanceerd akkoord te komen, waarbij de strategische belangen van beide partners bediend zijn, maar ook “de belangen van de stakeholders beschermd blijven”.
  • Beide partijen geven aan te willen blijven onderhandelen en hopen voor het einde van het jaar tot een akkoord te komen.

Concurrentiepositie

Australië heeft bijvoorbeeld veel lithium aan te bieden, het is wereldleider in de ontginning van de grondstof die terug te vinden is in bijvoorbeeld batterijen. Lithium uit Australië wordt nog steeds voornamelijk in China bewerkt. 

  • Onder de Critical Raw Material Act (CRMA) tracht Europa meer van de toeleveringsketen van de ontginning, verwerking en recyclage van kritieke grondstoffen binnenshuis te regelen. Omwille van geopolitieke spanningen wil Europa, maar evengoed de Verenigde Staten en Australië het risico om te afhankelijk van China te zijn, verkleinen. Een samenwerking lijkt dus evident.
  • De EU wil toegang tot de Australische markt, op de manier dat Australische burgers dat hebben. Daarom wil de Unie dat Australië afziet van beleidskeuzes die resulteren in duurdere prijzen voor Europeanen. Zo is er in West-Australië een beleid waar 15 procent van het vloeibaar gemaakt gas (LNG), bestemd voor export, voor de inwoners van Australië gereserveerd moet blijven, wat hen een lagere prijs oplevert. 
  • Door de dominantie van de kritieke grondstoffen aan de export zijde van Australië, wat een winstgevende sector is, heeft dit een opwaarts effect op de Australische dollar. Hierdoor worden andere producten (bijvoorbeeld runds- en schapenvlees en suikerproducten) duurder voor buitenlandse aankopers en wordt de concurrentiepositie aangetast.
  • Volgens Euractiv staat Farrell onder druk van de National Farmers’ Federation, die toegang tot de Europese markt wil, maar daar geen slechte deal voor over heeft. Bovendien blijven landbouwproducten ook voor Europa gevoelig. In augustus gaan de onderhandelingen verder.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

03:00