De prijs van aardgasfutures op de in Europa toonaangevende TTF-markt is sinds dinsdag aanzienlijk gedaald, van zo’n 43 euro per megawattuur (MWh) naar zo’n 32 euro op moment van schrijven. Dat is de grootste daling op zo’n korte tijd sinds maart vorig jaar.
De verklaring: In Australië, een van de grootste LNG-exporteurs op aarde, zal wellicht een grootschalige staking zal worden vermeden.
- Vakbonden dreigen al wekenlang met een staking bij de grootste faciliteit voor vloeibaar gemaakt aardgas (LNG) in het land, North West Shelf. Geschillen over lonen en de moeilijke werkomstandigheden liggen aan de grondslag van de spanningen.
- Nu lijkt het erop dat de vakbonden een compromis hebben gevonden met uitbater Woodside Energy Group. De vakbonden zouden een “sterk aanbod” overwegen, hoewel nog niet veel bekend is over de inhoud. Een staking bij North West Shelf zou vijf procent van de wereldwijde LNG-capaciteit platleggen.
- Ook bij de twee andere grote Australische faciliteiten, Gorgon en Wheatstone, dreigen werknemers het werk neer te leggen. Die twee locaties zijn eveneens goed voor zo’n vijf procent van de wereldwijde capaciteit voor het vloeibaar maken van aardgas. De vakbonden onderhandelen momenteel met de uitbater van beide locaties, Chevron.
De volatiliteit van de gasmarkt
Zoom out: Dat de dreiging van stakingen aan de andere kant van de wereld zo’n grote impact heeft op de prijzen, toont aan dat de nieuwe afhankelijkheid van LNG niet veel goeds voorspelt voor Europa.
- Totdat het Oude Continent meer langetermijndeals kan sluiten voor de toelevering van LNG, of sneller de overgang maakt naar hernieuwbare energiebronnen, zal het afhankelijk zijn van een uiterst volatiele spotmarkt.
- Dat bleek ook de voorbije maanden, toen prijzen fel waren gestegen nadat bekend werd gemaakt dat het gasveld van Groningen in Nederland definitief zou sluiten. Hoewel al langer verwacht wordt dat dit zal gebeuren en dat er de voorbije maanden nog amper gas wordt opgepompt, schoten prijzen omhoog na de aankondiging.
- Ook toen er onderhoudswerken waren in Noorwegen raakte de gasmarkt in paniek. Het land exporteert immers bijna evenveel aardgas via pijpleiding naar de Europese markt als de totale hoeveelheid LNG.
Maar toch: Hoewel de spotmarkt een stuk volatieler is dan Europa zou willen, zijn de aardgasvoorraden voor 90 procent gevuld. Dat is een record voor deze periode van het jaar. De EU had een vullingsgraad van 90 procent voorzien voor 1 november.
(nd)