Frankrijk is razend op Australië én de Verenigde Staten nadat de Australische regering volledig onverwacht de bestelling van twaalf Franse conventionele duikboten schrapte, een order van tientallen miljarden euro’s dat “het contract van de eeuw” genoemd werd. De Australiërs opteren ervoor eigen nucleaire duikboten te bouwen met technologie uit de VS en het Verenigd Koninkrijk, in het kader van “Aukus”. Dat is de nieuwe strategische alliantie van die drie landen in de regio Oceanië en Zuidoost-Azië.
Australië gaat kernonderzeeërs bouwen met VS en VK en schrapt Franse miljardenbestelling: Parijs reageert woedend
Waarom is dit belangrijk?
Door de banden met Australië aan te halen, hopen de VS hun strategische aanwezigheid in Oceanië en Zuidoost-Azië te vergroten, als tegengewicht voor China. Australië en de VS lijken daar een diplomatieke rel met Frankrijk rond duikboten voor over te hebben.“Een dolk in de rug”, “verraad”, “een vernedering”. De Franse politieke wereld en de media schuwen de grote woorden niet na de annulatie van het duikbotencontract door Australië. De twaalf conventionele duikboten, met diesel als brandstof, zouden gebouwd worden door Naval Group in Cherbourg. Het monstercontract uit 2016 werd op 35 tot meer dan 50 miljard euro geschat en ging de regio rond Cherbourg voor tientallen jaren honderden directe en indirecte jobs opleveren. Maar dat valt nu in het water.
Aukus
Australië, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk kondigden deze week hun strategische alliantie “Aukus” aan. De drie gaan samenwerken op het vlak van cyberveiligheid, artificiële intelligentie, quantumtechnologie en duikboten. Een onmiddellijk gevolg is dat Australië de technologie voor nucleair aangedreven onderzeeërs verwerft en gebruik mag maken van tientallen jaren ervaring uit de VS en het VK.
En dus opteert Australië ervoor om in eigen land ten minste acht kernonderzeeërs te gaan bouwen, met de hulp van de Amerikanen en de Britten. Het contract gaat naar de Australische scheepsbouwer ASC. “Kernaangedreven onderzeeërs hebben niet dezelfde beperkingen als conventionele onderzeeërs op het gebied van wapenopslag, snelheid en uithoudingsvermogen. Ze kunnen maandenlang volledig onder water blijven, waardoor de mogelijkheden voor detectie door tegenstanders worden beperkt”, legt Australië donderdag uit in een communiqué.
China reageerde donderdag ontstemd op de alliantie en verwijt de Verenigde Staten, Australië en het Verenigd Koninkrijk een “Koude Oorlog-mentaliteit” te hebben.
“Frankrijk blijft onze vriend”
Australië verbreekt meteen het contract met Naval Group. “De steeds snellere veranderingen in de regionale veiligheid maken conventionele onderzeeërs ongeschikt voor onze operationele behoeften in de komende decennia”, zegt de Australische regering, wellicht verwijzend naar de opkomst van China als supermogendheid. Naval Group kan in principe ook nucleaire duikboten bouwen, maar Australië ziet meer heil in de nieuwe Angelsaksische alliantie.
De Australische regering hoopte met vleiende woorden de klap voor Frankrijk – “een belangrijke vriend en partner voor Australië” – te verzachten, maar dat lukte niet. De Franse politieke wereld reageert ontzet. “Dit is een dolk in de rug. Het vertrouwen is geschonden. Ik ben woedend. Dit doe je niet onder geallieerden”, reageerde de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian. Niet alleen de diplomatieke relaties met Australië, ook die met de VS komen onder druk. Parijs schrapt vandaag een evenement in de Franse ambassade in Washington als teken van protest.
(am)
Lees ook: