Topman Audi: ‘Nieuwe auto tot 5.000 euro duurder’

De afscheidnemende Audi-topman Bram Schot verwacht dat auto’s duizenden euro’s duurder worden. En dat heeft alles te maken met de overgang naar elektrisch rijden.

‘Een elektrische auto is nu duurder, maar de prijzen van benzine- en dieselauto’s gaan ook omhoog. Binnen nu en een jaar of vier gaat het om 3.000 tot 5.000 euro’, zegt de Nederlander Bram Schot, nog tot 1 april topman bij Audi, aan de Nederlandse krant De Telegraaf.

Volgens Schot zullen autobouwers zwaar investeren in elektrische auto’s, terwijl de verkoop uit auto’s op diesel of benzine zal dalen. De winst die een autobouwer maakt met een elektrische wagen ligt echter lager dan de winst uit klassieke wagens. Om de algemene winstgevendheid op peil te houden, zullen autobouwers hun eindprijzen opkrikken, voorspelt de Audi-baas.

‘We zitten nu in een periode dat we de productie van elektrische auto’s betalen met de winst die we maken op benzine- en dieselauto’s, terwijl we weten dat we in 2030 helemaal naar elektrisch moeten.’

De voorspelling van de Audi-baas is minder gewaagd dan ze lijkt. Na enkele jaren van dalingen, zit de gemiddelde prijs van een nieuwe wagen al sinds 2010 stelselmatig in de lift, zo blijkt uit cijfers van Nederlandse autoverenigingen.

Lees ook: Massa-ontslag Audi niets meer dan voorproefje

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20