Atomium op rand van het faillissement

Het Brusselse Atomium, een van de meest herkenbare Belgische toeristische trekpleisters, staat op de rand van het faillissement.

Het Atomium werd gebouwd ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling van 1958. De stalen constructie telt 9 bollen waarvan er 5 toegankelijk zijn voor het publiek. Maar de vzw die het Atomium uitbaat, luidt nu de alarmbel. Een tekort van 3 miljoen euro veroorzaakt door de Covid-19-crisis zou de trekpleister fataal kunnen worden. Het monument is sinds 14 maart voor het publiek gesloten. Voor dit jaar was een winst van 800.000 euro gebudgetteerd.

Het Atomium dreigt dus een van de bekendste slachtoffers te worden van het wegvallen van internationaal toerisme. Buitenlandse reizigers vormen meer dan 70 procent van de bezoekers en net die buitenlanders zullen ook de volgende maanden nog grotendeels wegblijven.

Het bestuur van de vzw Atomium roept de overheid nu op het nationale toeristische embleem te redden. De inkomsten worden voor 89 procent gegenereerd door de verkoop van toegangsbewijzen. 3 procent komt in de vorm van subsidies die de stad Brussel verstrekt voor de organisatie van tentoonstellingen. Volgens het bestuur zullen de financiële reserves tegen het einde van het jaar zijn opgesoupeerd, ondanks dat deeltijdse- en studentencontracten reeds zijn opgezegd.

De Brusselse schepen van Toerisme Delphine Houba zegt alvast te zullen doen wat mogelijk is om het monument te redden. Ze vraagt ook de federale overheid om het Atomium te hulp te schieten. De vzw zelf verwijst tenslotte naar de aanslagen van maart 2016, toen de buitenlanders ook wegbleven, maar dankzij het Belgische publiek het ergste kon worden voorkomen. Toch duurde het tot 2019 vooraleer de financiële put die daar werd geslagen kon worden aangezuiverd. Het bestuur hoopt ondertussen vanaf 1 juli opnieuw 25 procent van het normale bezoekersaantal te mogen ontvangen. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20