Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 06 JUN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Atomium op rand van het faillissement

Logo Business AM
Economie

18/05/2020 | Dominique Dewitte | 2 min leestijd

(AP Photo/Virginia Mayo)

Het Brusselse Atomium, een van de meest herkenbare Belgische toeristische trekpleisters, staat op de rand van het faillissement.

Het Atomium werd gebouwd ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling van 1958. De stalen constructie telt 9 bollen waarvan er 5 toegankelijk zijn voor het publiek. Maar de vzw die het Atomium uitbaat, luidt nu de alarmbel. Een tekort van 3 miljoen euro veroorzaakt door de Covid-19-crisis zou de trekpleister fataal kunnen worden. Het monument is sinds 14 maart voor het publiek gesloten. Voor dit jaar was een winst van 800.000 euro gebudgetteerd.

Het Atomium dreigt dus een van de bekendste slachtoffers te worden van het wegvallen van internationaal toerisme. Buitenlandse reizigers vormen meer dan 70 procent van de bezoekers en net die buitenlanders zullen ook de volgende maanden nog grotendeels wegblijven.

Het bestuur van de vzw Atomium roept de overheid nu op het nationale toeristische embleem te redden. De inkomsten worden voor 89 procent gegenereerd door de verkoop van toegangsbewijzen. 3 procent komt in de vorm van subsidies die de stad Brussel verstrekt voor de organisatie van tentoonstellingen. Volgens het bestuur zullen de financiële reserves tegen het einde van het jaar zijn opgesoupeerd, ondanks dat deeltijdse- en studentencontracten reeds zijn opgezegd.

De Brusselse schepen van Toerisme Delphine Houba zegt alvast te zullen doen wat mogelijk is om het monument te redden. Ze vraagt ook de federale overheid om het Atomium te hulp te schieten. De vzw zelf verwijst tenslotte naar de aanslagen van maart 2016, toen de buitenlanders ook wegbleven, maar dankzij het Belgische publiek het ergste kon worden voorkomen. Toch duurde het tot 2019 vooraleer de financiële put die daar werd geslagen kon worden aangezuiverd. Het bestuur hoopt ondertussen vanaf 1 juli opnieuw 25 procent van het normale bezoekersaantal te mogen ontvangen. 

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Logo Business AM

Business AM | Stocks