Topchef ‘Comme Chez Soi’: ‘Brussel sterft’

‘Restaurants en hotels zijn zo goed als leeg en in het stadscentrum sluit de ene zaak na de andere. Brussel is aan het sterven.’ Dat zegt Lionel Rigolet, de baas van het befaamde sterrenrestaurant Comme Chez Soi, in een dubbelgesprek met de Mediafin-kranten De Tijd en L’Echo.

Rigolet moet voor het eerst in het 90-jarige bestaan van ‘Comme Chez Soi’ personeel op tijdelijke werkloosheid  zetten:

‘Vorige zomer verloren we in twee maanden 18.000 euro omzet, nadat ze de voetgangerszone hadden geïnstalleerd. Er zijn ook de problemen met de tunnels. Sinds de Stefaniatunnel dicht is, hebben we geen klanten meer uit Ukkel en omstreken. Iedereen mijdt de binnenstad. En nu zijn ze ook nog van plan een parking onder het Rouppeplein aan te leggen. ‘Als jullie dat doen, zijn we eraan’, heb ik gezegd.’

Clièntelisme

De misnoegdheid onder Brusselse kleinhandelaars is enorm. Op 11 april publiceerde het online magazine Le Peuple een lezersbrief van de voormalige uitbater van het restaurant Au Suisse. De brief is rechtstreeks gericht aan PS-coryfee Laurette Onkelinkx:

‘We hebben na vijf generaties de zaak overgelaten en Brussel verlaten en elke dag dank ik de hemel om die beslissing. Om u maar te zeggen hoe zeer ik de stad en haar evolutie ken, of beter gezegd haar ondergang.

Uw gebrek aan realiteitszin, maar vooral uw clièntelisme hebben de hoofdstad van Europa in de totale stagnering en onveiligheid gestort. De landverrader Philippe Moureaux heeft van Brussel een stad gemaakt die in de ganse wereld met de vinger wordt gewezen, een terroristennest.

Yvan Mayeur, de onwettige burgemeester van Brussel is met uw onbezonnen wil op die post gekatapulteerd. Zijn voetgangerspolitiek is een totaal fiasco die de ziel van Brussel heeft vernietigd.’ 

De brief is al 16.000 keer op Facebook gedeeld.

Een sociale catastrofe

Rodolphe Van Weyenbergh, secretaris-generaal van de Brussels Hotels Association, waarschuwde recent voor een sociale catastrofe. “De bezettingsgraad is na de terroristische aanslagen met meer dan 50 procent ingestort,” benadrukt hij. De aanslagen van november vorig jaar in Parijs en het verhoogde alarmniveau hadden de hotelsector van de Belgische hoofdstad al zwaar geraakt, maar sinds de meest recente aanslagen in Brussel zelf heeft de situatie en dramatische omvang genomen.