Aston Martin is een aantrekkelijk merk; het torst een schuldenberg van 1,4 miljard dollar

Aston Martin is een aantrekkelijk merk; het torst een schuldenberg van 1,4 miljard dollar
Photo by redcharlie via Unsplash

Samengevat. De Britse fabrikant van luxe auto’s Aston Martin is in gesprek met bankiers om een schuldenberg van ongeveer 1,4 miljard dollar aan te pakken, met speciale aandacht voor een obligatie van 1,1 miljard dollar die binnenkort vervalt. Deze financiële herstructurering komt op een moment dat het bedrijf ook worstelt met de uitrol van zijn nieuwe DB12 sportwagen door problemen in de toeleveringsketen.

Waarom is dit belangrijk?

De financiële herstructurering van Aston Martin is cruciaal voor het voortbestaan en de toekomstige groei van het bedrijf. Het aanpakken van de schuldenlast kan het bedrijf helpen te overleven in een competitieve markt en de overgang naar elektrische voertuigen ondersteunen, een belangrijke stap gezien de toenemende focus op duurzaamheid in de auto-industrie.

In het nieuws. Aston Martin onderhandelt met bankiers over de herstructurering van zijn schulden, inclusief een obligatie van 1,1 miljard dollar die binnenkort vervalt.

  • Het bedrijf doet jaarlijks 120 miljoen dollar aan betalingen voor een obligatie met een coupon van 10,5%.
  • Aston Martin heeft in het verleden meerdere keren financiering opgehaald en probeert nu te herfinancieren te midden van onzekere schuldenmarkten.

Kwetsbaar door gebrek aan schaalgrootte en precair kassaldo

Zoom in. Lawrence Stroll, de uitvoerende voorzitter, heeft het bedrijf in 2020 gered. Hij werkt aan de overgang naar elektrische voertuigen, inclusief een mogelijke samenwerking met Geely en Polestar.

  • Aston Martin’s pogingen om een operationele winst te genereren worden bemoeilijkt door uitdagingen in de toeleveringsketen. Dat heeft invloed op de lancering van nieuwe modellen zoals de DB12.
  • Het bedrijf heeft het altijd moeilijk gehad met cash en heeft in 2022 het Saudi-Arabische Public Investment Fund aangetrokken om een ommekeer te bewerkstelligen en over te schakelen op sportauto’s die op batterijen rijden.
  • Analisten hebben in het verleden gezegd dat Aston Martin kwetsbaar is door zijn gebrek aan schaalgrootte en precaire kassaldo.
  • Vorig jaar werd het Chinese Geely de op twee na grootste aandeelhoude. Naast EV-maker Lucid Group, waar het Saoedi-Arabische PIF een meerderheid in handen heeft.

Zoom out. De financiële situatie van Aston Martin benadrukt de bredere uitdagingen waarmee luxe autofabrikanten geconfronteerd worden. Denk aan de noodzaak om te innoveren en te investeren in elektrische voertuigen terwijl ze een duurzame financiële structuur behouden.

  • De betrokkenheid van grote aandeelhouders zoals het Public Investment Fund van Saudi-Arabië en China’s Geely wijst op een toenemende internationalisering en kruisbestuiving binnen de auto-industrie. Bedrijven zoeken strategische partnerschappen om technologische en marktuitdagingen aan te gaan.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.