Aston Martin hermaakt iconische James Bond DB5 met alle snufjes, behalve de schietstoel

Schietstoel, machinegeweer en radardetectie: wie zich retro James Bond waant, kan dat binnenkort in een echte remake van de iconische Aston Martin DB5 uit Goldfinger.

Luxewagenfabrikant Aston Martin kijkt naar het verleden om klanten te verleiden. De 107-jaar oude Britse automakers hermaken de iconische DB5, die door Sean Connory door de Londense straten werd gereden in Bondfilm Goldfinger uit 1964.

Een speciale editie, er worden er maar 25 gemaakt, van de Goldfinger Continuation DB5 wordt met de hand gemakt in Newport Pagnell. Van het origineel werden er tussen 1963 en 1965 een 898-tal gemaakt in dezelfde fabriek. Ze worden op exact dezelfde manier afgewerkt, met Silver Birch-verf en een identiek interieur. Chris Corbould, die instond voor de auto in Goldfinger, zorgt ervoor dat de Aston Martin zo James Bond-proof mogelijk is.

Snufjes

Dat leest u goed: u krijgt met de Goldfinger Continuation DB5 een volledig uitgeruste spionmobiel. ‘Aston Martin neemt authenticiteit heel serieus’, zegt Paul Spires, topman bij Aston Martin Works, aan The New York Times. ‘We hebben veel inspanningen gedaan om de uitrusting van de Continuation-auto’s zo getrouw mogelijk is aan de film.’

Dat wil zeggen dat u de originele instrumenten uit de film, ook in de DB5 zal krijgen. Tenminste, ze zien er identiek uit. De auto was oorspronkelijk uitgerust met een aantal ‘bijzondere’ gadgets, het dodelijke type. Zo krijgt u olie-sprinklers, rookgordijnmakers, een kogelvrij schild, een verborgen machinegeweer in de bumpers en een stormram. Het origineel had ook een schietstoel. Het mag niet verbazen dat niet al die gadgets het in werkbare versie tot in de nieuwe versie van DB5 zullen schoppen.

‘De grootste uitdaging is om de gadgets van de film te hermaken en die allemaal in een product dat geschikt is voor consumenten, te integreren’, klinkt het bij Corbould. ‘In de filmwereld kan je een beetje bedrog ensceneren en bijvoorbeeld vier wagens gebruiken om vier gadgets te tonen. Dat kunnen we ons in deze DB5’s natuurlijk niet permitteren.’

Geen echte schietstoel

En tja, er moeten ook wel een aantal toegevingen worden gedaan. Er komt niet echt een schietstoel in uw DB5, want dat mag wettelijk niet. Hetzelfde geldt voor de nagelspoormaker. Uw oliesprinkler zal niet echt olie spuiten en de machinegeweren spuwen ook geen kogels.

‘Dat zou in strijd zijn met een heel aantal wetten of veiligheidsregels’, zegt Spires daarover. ‘De wapens lijken wel te werken en geven licht om te tonen dat ze ‘vuren’. Ze krijgen ook een geluidseffect en dat geeft een heel indrukwekkend effect.’

Het ‘radarscherm’ wordt een gps, maar dan eentje waarbij uw locatie met een blinkend radarlampje wordt aangegeven. Een beetje zoals in de film, waar een kaart met een stuk van Engeland erop wordt weergegeven.

Autotelefoon

Soms worden de gadgets uit de film ook ingehaald door de realiteit, of waren ze helemaal niet zo futuristisch als in de film leek. Zo is de autotelefoon in 1946 uitgevonden, maar leek die in de film rechtstreeks uit de toekomst te komen. Of het model in de auto ook echt zal kunnen bellen, is nog koffiedik kijken.

En dan nog het laatste grote verschil: de oorspronkelijke DB5 kostte 12,850 dollar, in 1965 weliswaar. Het nieuwe model komt met een cool prijskaartje van 3,5 miljoen dollar. Ze zijn alle 25 al verkocht.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.