Er komt geen einde aan de malaise in de uitgeverswereld. Nadat het internet ruim vijfentwintig jaar geleden aan zijn slooptocht begon, is het nu artificiële intelligentie die de redacties gegijzeld houdt.
Artificiële intelligentie eet uitgevers, maar vooral zichzelf op

Waarom is dit belangrijk?
Verschillende grote nieuws- en tijdschriftenuitgevers bespreken de vorming van een nieuwe coalitie om de impact van kunstmatige intelligentie op de sector aan te pakken. Samenwerking tussen concurrerende grote uitgevers is zeldzaam, en de gesprekken geven aan hoezeer de generatieve AI-technologie zowel een existentiële bedreiging vormt voor de sector als voor de samenleving.In het nieuws. Een voorbode van meer onheil? Het meer dan 100-jaar oude iconische tijdschrift National Geographic heeft deze week zijn laatste overgebleven journalisten ontslagen.
- Het tijdschrift met het gele kader, dat eind 2022 meer dan 1,7 miljoen betalende abonnees had, behoudt wel zijn maandelijkse editie. Hoeveel medewerkers er ontslagen werden is niet duidelijk.
VS: van 426.000 tot 89.000 journalisten op 23 jaar
Zoom in. De afgelopen drie decennia is de manier waarop de doorsnee burger zich informeert drastisch veranderd.
- De fysieke oplage van kranten en magazines is sinds het midden van de jaren 90 ingestort. Omdat de drempel voor het verspreiden van informatie dankzij internet vrijwel tot nul is gedaald.
- In de VS is het aantal werknemers in de krantenindustrie gedaald van meer dan 400.000 aan het begin van de eeuw tot minder dan 90.000 in april van dit jaar. Deze daling weerspiegelt de uitdagingen en veranderingen waarmee de industrie te maken heeft gehad. Als gevolg van technologische ontwikkelingen en veranderingen in het consumentengedrag.

- Ook zogenaamde flexibele, digital-native mediamerken hebben het moeilijk gehad. Bedrijven als BuzzFeed, Vice en Vox veroverden een plek op het internet, vooraleer de harde realiteit hen inhaalde. Dit jaar hebben alle drie ofwel divisies gesloten, personeel ontslagen of zijn ze gewoon failliet gegaan.
- Het gratis model – waarbij media 100 procent werden gefinancierd door reclame – is, op uitzondering van roddelsites, ten dode opgeschreven.
- Wie de globale top 10 van mediamerken met de meeste digitale abonnees analyseert, ontdekt daar exact één merk dat 30 jaar geleden – toen van internet amper sprake was – niet bestond: het nieuwsbrievenplatform Substack.

Daar is Artificiële Intelligentie
Zoom out. Gevestigde nieuwsmerken wisten zich dankzij forse organisatorische ingrepen – en in ons land ook royale subsidies – overeind te houden.
- Maar de introductie van Artificiële Intelligentie vormt een nieuwe bedreiging voor de al fel afgeslankte redacties.
- News Corp CEO Robert Thomson (foto boven): ”Ten eerste wordt onze inhoud verzameld, gekopieerd en op andere manieren gebruikt om AI-systemen te trainen. Ten tweede zal ons individueel werk naar voren komen bij specifieke zoekopdrachten. Ten derde zal onze inhoud worden samengevoegd en gepresenteerd als uniek. Dat terwijl het eigenlijk een extractie is van de redactionele essentie.”
- Rechtszaken waarbij het intellectuele eigendom wordt betwist, zijn al opgestart of komen er snel aan.
- Verder garandeert AI de steeds verdere verwatering van de kwaliteit.
- Een vacature voor een “AI-redacteur” verwacht een “output van 200 tot 250 artikelen per week“. ChatGPT wordt gebruikt om hele spamwebsites te genereren.
- Toen ChatGPT vorig jaar werd gelanceerd, was Stack Overflow het eerste grote platform dat de output ervan verbood. Dat is een website die vragen en antwoorden over een breed scala van programmeeronderwerpen verzamelt.
- “Het grootste probleem is dat hoewel de antwoorden die ChatGPT produceert vaak incorrect zijn, ze er wel goed uit kunnen zien en de antwoorden zeer eenvoudig te genereren zijn.”
- Omdat het sorteren van resultaten te veel tijd kostte, besloten de moderators het gebruik ervan gewoon te verbieden.
Echte kwaliteit vinden en die onderscheiden van de norm, die weinig meer dan ruis zal zijn.
De toekomst: In The Verge betoogt AI-specialist James Vincent dat de huidige golf van disruptie uiteindelijk enkele voordelen zal opleveren.
- “Als het web overspoeld raakt met AI-gegenereerde inhoud, zal dit de ontwikkeling van beter gefinancierde platforms stimuleren. Want als Google consequent slechte zoekresultaten oplevert, zal men eerder geneigd zijn te betalen voor bronnen die men vertrouwt. En deze rechtstreeks te bezoeken.”
- Tijdens het Aspen Ideas Festival zei Daniel Huttenlocher van het MIT dat kunstmatige intelligentie (AI) nu “fungeert als een krachtige versterker, waardoor we niets meer in gedrukte tekst kunnen vertrouwen en ook geen vertrouwen meer kunnen hechten aan afbeeldingen, video’s of audio-opnames”.
- De grootste zorg blijft dat mensen op het internet, ongeacht hun beroep, steeds meer moeite zullen moeten doen om echte kwaliteit te vinden en die te onderscheiden van de norm, die weinig meer dan ruis zal zijn.
(nd)