VK: “Toplui Facebook en co riskeren arrestatie”

“We moeten de toplui van de sociale media verantwoordelijk houden voor de content die men op hun platformen post. Indien ze onvoldoende doen om schadelijke content tegen te houden kunnen ze worden gearresteerd.”

Dat heeft Jackie Doyle-Price (foto), de Britse minister voor zelfmoordpreventie, gezegd op de BBC-radio. “We moeten bedrijven als Facebook, Instagram en YouTube behandelen als uitgevers. Pas dan kunnen we ze verantwoordelijk houden voor zaken als zelfverminking, zelfmoord en misbruik,” zei de minister.

Arrestatie? “Alle opties liggen op tafel”

Boetes opleggen zijn volgens haar een manier om de wetgeving af te dwingen. Maar op de vraag of ook arrestaties zouden kunnen volgen waneer de toplui van die sociale netwerken voet op Britse grond zetten, antwoordde de minister: “Alle opties liggen op tafel.”

In oktober vorig jaar werd Doyle-Price benoemd tot minister van zelfmoordpreventie. De aanstelling kadert in de inspanningen van de regering van de Britse premier Theresa May. Die wil het probleem van de zelfmoorden efficiënter aanpakken. Vooral de toenemende meldingen over zelfmoorden bij tieners baren de autoriteiten bijzonder grote bezorgdheid. Groot-Brittannië is volgens waarnemers de eerste natie in de wereld die een ministerie voor zelfmoordpreventie heeft opgezet. 

De zelfmoord van Molly Russell

Groot-Brittannië is in de ban van de zelfmoord van de 14-jarige Molly Russell. De ouders van het slachtoffer houden Instagram verantwoordelijk voor haar dood. De vader van het meisje denkt dat de algoritmes op deze sites op zulke manier werken dat steeds meer schadelijke content bij deze jongeren belandt. Hij vergelijkt die werkwijze met ‘grooming’. Dat is een Engelse term voor ‘het benaderen van en contact leggen met kinderen door een pedofiel met als uiteindelijke doel het mogelijk maken van seksueel contact’. Volgens hem leiden de algoritmes tot een gelijkaardig resultaat.

“Wanneer iemand dergelijke content op internet gaat opzoeken en men die persoon vervolgens dankzij de hashtags met zulke berichten bombardeert, normaliseert men zaken als zelfverminking en zelfmoord,” aldus de minister. “Indien deze sociale media weten hoe me te overstelpen met reclame voor de mode waarvan ik hou, kunnen ze dit soort schadelijke berichten ook verwijderen. Er zijn geen excuses meer.”

Adam Mosseri, de baas van Instagram, geeft ondertussen toe dat het platform berichten met betrekking tot zelfverminking niet goed kan afhandelen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20