Armste land van de wereld is niet langer India

De doelstellingen van de Verenigde Naties om tegen het eind van volgend decennium wereldwijd een einde te maken aan de extreme armoede, zal wellicht niet kunnen worden gehaald. Dat is in grote mate te wijten aan het Afrikaanse land Nigeria, dat inmiddels India heeft ingehaald als natie met de meest extreme armoede van de hele wereld. Dat blijkt uit een rapport van de World Poverty Clock.

India heeft nochtans zeven keer meer inwoners dan Nigeria. Het rapport betekent volgens waarnemers dan ook tevens een aanklacht tegen de opeenvolgende Nigeriaanse regeringen, die door fraude en incompetentie hebben belet dat de bevolking kon profiteren van de enorme rijkdom die het land genereert.

Derde grootste land ter wereld

Nigeria telt ongeveer 180 miljoen inwoners. Tegelijk blijkt dat 86,9 miljoen inwoners van het land in extreme armoede leven. Daarmee wordt Nigeria dan ook met een armoedeniveau van bijna 50 procent geconfronteerd. “Bovendien moet worden gevreesd dat het probleem in de toekomst nog verder zal toenemen,” aldus het magazine Quartz. “Het land kent immers een bijzonder grote bevolkingsaangroei. Tegen het midden van deze eeuw zal Nigeria zelfs het derde grootste land ter wereld zijn geworden.”

Afrika

In India worden volgens het rapport op dit ogenblik 71,5 miljoen mensen met extreme armoede geconfronteerd. “Er moet echter worden vastgesteld dat extreme armoede voor heel Afrika een probleem vormt,” voert Quartz nog aan. Na India volgen immers de Democratische Republiek Congo (60,9 miljoen), Ethiopië (23,9 miljoen), Tanzania (19,9 miljoen), Mozambique (17,8 miljoen), Bangladesh (17 miljoen), Kenia (14,7 miljoen), Indonesië (14,2 miljoen en Oeganda (14,2 miljoen).

Er wordt aan toegevoegd dat binnen de top vijftien van landen met de meest extreme armoede dertien Afrikaanse naties moeten worden teruggevonden. Alleen Ethiopië, Ghana en Mauritanië zouden daarbij op schema zitten om de extreme armoede tegen de gestelde deadline definitief te kunnen uitroeien.

642,85 miljoen mensen in extreme armoede

De voorbije tweeënhalf jaar zouden wereldwijd 83 miljoen mensen de extreme armoede achter zich hebben kunnen laten. Dat is echter 37 miljoen mensen te weinig om te kunnen hopen de gestelde doelstellingen te kunnen halen.

Wereldwijd leven op dit ogenblik 642,85 miljoen mensen in extreme armoede. Deze cijfers betekenen dat momenteel 8 procent van de wereldbevolking met extreme armoede wordt geconfronteerd. Berekend werd dat momenteel elke seconde 1,1 persoon uit extreme armoede kan worden gehaald. Om de doelstellingen te halen zou echter een niveau van 1,6 persoon moeten worden gehaald.

Werkloosheid

Voor Nigeria ziet de situatie er bijzonder ongunstig uit. Onder meer moet er worden op gewezen dat het land vorig jaar 15,9 miljoen werklozen telde. Bovendien moest worden vastgesteld dat nog eens 18 miljoen mensen met ondertewerkstelling moeten afrekenen. Nigeria heeft een totale arbeidsbevolking van ongeveer 85,1 miljoen mensen. Dat betekent dat 40 procent van het totale arbeidsbestand in een problematische situatie verkeert.

Door het probleem kan de Nigeriaanse economie slechts op een beperkt aantal werkende mensen steunen. De economie van het land groeit dan ook minder snel dan de toename van de bevolking. Daardoor dreigt de armoede nog verder toe te nemen.

Meer