Op de beurs zijn alle ogen gericht op Arm, het chipbedrijf van Softbank dat binnenkort zijn debuut maakt op Wall Street. Al zijn de verwachtingen over het AI-groeipotentieel van het bedrijf misschien wat overdreven.
In het nieuws: Arm trekt donderdag naar de New Yorkse techbeurs Nasdaq, in wat wordt aangekondigd als de grootste beursgang van dit jaar, zo niet van de afgelopen twee jaar.
- De Britse microprocessorgigant is eigendom van het Japanse conglomeraat Softbank. Volgens de plannen zal 10 procent van Arm verhandelbaar worden via de beurs, terwijl Softbank de rest in handen houdt.
- Met de beursgang wil Arm bijna 5 miljard dollar ophalen, wat het bedrijf zou waarderen op 54,5 miljard dollar.
- Volgens nieuwsdienst Bloomberg hebben investeerders al tien keer overingetekend op de aandelen die Arm aanbiedt, een bewijs van het enthousiasme voor de beursgang.
- Als gevolg van deze uitbundige belangstelling geven bronnen van het persbureau aan dat Arm de prijsvork mogelijk verhoogt van 47 tot 51 dollar per aandeel.
Het nieuwe Nvidia? De vergelijking gaat maar deels op
De context: Arm surft mee op het succes van sectorgenoot Nvidia, die krachtige chips maakt voor toepassingen in artificiële intelligentie.
- Arm ontwerpt chipmodellen, inclusief de basiselementen en essentiële codes die de interacties tussen software en microprocessors bepalen. Vervolgens verkoopt het deze modellen aan andere bedrijven die er computerchips mee bouwen. Arm is dus in zekere zin de architect van deze halfgeleiders.
- Chips gebaseerd op de architectuur van Arm zitten in 99 procent van alle smartphones ter wereld, inclusief die van Apple, aldus zakenzender CNBC.
- In zijn presentatie presentatie beweert Arm dat het “in het hart” van de overgang naar AI-gestuurde computers zit.
- Maar volgens analisten vergist de markt zich als ze denkt dat Arm kan concurreren met chipgigant Nvidia. In feite is de potentiële positieve impact van AI op het bedrijf veel beperkter dan Softbank graag beweert. “Op de korte termijn gaat de groei voor Arm echt niet over AI, maar over mobiele telefonie en het verhogen van royalty’s”, zegt analist Jamie Mills O’Brien van beurshuis Abrdn aan CNBC.
Ingezoomd: De waarde van Arm hangt dus niet af van de GPU-chips die de grote taalmodellen achter ChatGPT en co uitvoeren, zoals bij Nvidia, maar wellicht eerder van “AI onderweg”, in smartphones.
- “Als je AI gebruikt op een smartphone of in een auto, heb je niet dezelfde rekenkracht, dus moet je het model optimaliseren voor lokale uitvoering”, legt Peter Richardson uit, onderzoeksdirecteur bij Counterpoint Research.
- Met andere woorden, Nvidia en Arm vergelijken is als appels met peren vergelijken. We hebben het gewoon niet over hetzelfde, niet over dezelfde toepassingen en wellicht niet over dezelfde impact op de beurs.
- Bovendien is het onwaarschijnlijk dat Arm de komende drie tot vijf jaar enige winst uit AI zal halen, zeggen experts. Dit zal een domino-effect hebben op de resultaten, die mogelijk gaan tegenvallen en de beurskoers onder druk gaan zetten.
Om naar uit te kijken: Zoals elk bedrijf dat naar de beurs trekt, maakt Arm eerst zoveel mogelijk lawaai om een hoge introductieprijs te bekomen. De grote vraag is of beleggers in de eerste momenten na de introductie donderdag, maar ook op de langere termijn, aan boord zullen blijven.