Argentijnse president Fernández feliciteert Xi Jinping: ondertussen groeit de invloed van Beijing in Buenos Aires

Argentijnse president Fernández feliciteert Xi Jinping: ondertussen groeit de invloed van Beijing in Buenos Aires
De Argentijnse en Chinese economieën lijken onderwijl steeds verder met elkaar verweven te raken. ( Gustavo Garello/Getty Images – Lintao Zhang/Getty Images)

De Argentijnse president Alberto Fernández heeft Xi Jinping afgelopen week officieel gefeliciteerd met zijn herverkiezing als partijleider van de Chinese Communistische Partij, aldus het Chinese officiële persbureau Xinhua. De Argentijnse en Chinese economieën lijken onderwijl steeds verder met elkaar verweven te raken.

“Onder het leiderschap van Xi Jingping heeft China een indrukwekkende vooruitgang geboekt bij de uitroeiing van armoede, wetenschappelijke en technologische innovatie en de strijd tegen COVID-19”, aldus de Argentijn die geciteerd wordt door Xinhua. “Zijn beleid heeft een enorme impact op de levensstandaard van het Chinese volk”. 

Belt and Road Initiative

Met zijn felicitaties lijkt de Argentijnse president de banden met Beijing verder te willen aanhalen. Afgelopen februari was Fernandez nog in de Chinese hoofdstad om Argentinië op te laten nemen in het Chinese Belt and Road Initiative. Dat is een door China geleid project om infrastructuur in het buitenland te financieren en de verbindingen tussen zijn economie en de wereldmarkten te verbeteren. 

Het Westen kijkt echter gespannen naar het omvangrijke project, aangezien het Beijing toestaat om zijn macht buiten de eigen landsgrenzen flink uit te breiden.

Afgelopen maandag werden de eerste stappen van het project in Argentinië gezet. President Fernández had toen een ontmoeting met Bi Yanchun, de voorzitter van de China Railway International Group (CRIG), om toekomstige investeringen in infrastructuur-, energie- en technologieprojecten te bespreken. 

Bi Yanchun (l) van de China Railway International Group, ontmoet president Fernández (r). Foto: Casa Rosada

Specifiek willen de Chinezen de spoorlijn Belgrano Norte moderniseren, die loopt in de regio Buenos Aires, en verschillende snelwegen in de noordelijke provincies Chaco en Corrientes. In februari raakte daarnaast bekend dat de twee landen een uitgebreide samenwerking hebben gesloten op het vlak van energie: China zal in het land een nieuwe kerncentrale bouwen.

De CRIG is de internationale dochteronderneming van China Railway Group Limited (CREC), een van ’s werelds grootste civiele bouwbedrijven met een grote expertise in spoor- en weginfrastructuur.

Financiële zorgen Argentinië

Onderwijl heeft Argentinië te maken met een flinke financiële crisis, die het land ervan weerhoudt een duurzame groei op lange termijn te realiseren. Ook leeft ruim een derde van de bevolking in armoede, volgens een onderzoek van de Economische Commissie voor Latijns-Amerika en het Caribisch gebied (Cepal) van de VN.

Chinese staatsbanken hebben van deze kwetsbare positie handig gebruik gemaakt, door het afgelopen decennium miljarden dollars uit te lenen, aldus Foreign Policy

De regering-Fernández zit daarom midden in een evenwichtsoefening tussen de VS en China. Voor de Argentijnen zijn de Verenigde Staten nog steeds een belangrijke bron van directe buitenlandse investeringen, maar die worden langzamerhand voorbijgestreefd door de Chinezen.

Amerikanen belanden op een zijspoor

In de afgelopen twee decennia heeft China nauwe economische en veiligheidsbanden ontwikkeld met veel Latijns-Amerikaanse landen, waaronder Brazilië, Chili, Peru en Venezuela. De rol van China in de regio is sinds 2000 snel gegroeid. Chinese staatsbedrijven zijn belangrijke investeerders geworden in de energiesector, infrastructuur en zware industrieën van de regio. Onderwijl is het Aziatische land de VS voorbijgestreefd als grootste handelspartner van het continent Zuid-Amerika.

Beijing heeft ook zijn diplomatieke, culturele en militaire aanwezigheid verder uitgebreid. Recentelijk heeft het zijn steun in de strijd tegen COVID-19 ingezet, door de regio medische apparatuur, leningen en honderden miljoenen doses vaccins te leveren.

De VS vreest nu dat China deze nauwere betrekkingen gebruikt om, onder andere, Taiwan verder te isoleren op het wereldtoneel. Ook valt de Latijns-Amerikaanse markt steeds verder in de macht van China, zeggen de Amerikanen. “Begin 2000 was de Chinese markt goed voor minder dan 2 procent van de export van Latijns-Amerika … In de daaropvolgende acht jaar groeide de handel met gemiddeld 31 procent per jaar tot een waarde van 180 miljard dollar in 2010. In 2021 bedroeg de handel in totaal 450 miljard dollar.”

Verwacht wordt over een aantal jaren dat voor landen als Chili, Brazilië en Peru 40 procent van de export naar China zal gaan.

(bg)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.