Argentijnse centrale bank verbiedt handel in crypto

De Argentijnse centrale bank heeft in een verklaring laten weten dat de financiële sector van het land geen diensten meer mag verlenen die verband houden met crypto. Het bevel komt slechts enkele dagen nadat twee particuliere banken in het land hun klanten de mogelijkheid boden om in digitale valuta te handelen en te beleggen.

De extreme Argentijnse inflatie is nog steeds ontembaar. De inflatie op jaarbasis bereikte vorige maand 55,1 procent, waardoor veel mensen in het land hard in hun portemonnee getroffen worden. Extra zorgelijk is het feit dat experts voorspellen dat de inflatie nog dit jaar bijna 60 procent zal bereiken. De financiële situatie eist een hoge tol van de Argentijnen, van wie al bijna 40 procent in armoede leeft.

Sterke opkomst van crypto

De financiële moeilijkheden van het land leiden tot een toegenomen populariteit van crypto. Werknemers worden steeds vaker uitbetaald in een digitale valuta, om hen te beschermen tegen valutaschommelingen en de inflatie. Ook president Fernández dacht serieus na over het gebruik van crypto. Zo besprak hij eerder dit jaar de mogelijkheid van de centrale bank om een eigen digitale staatsvaluta te creëren. Het land staat momenteel in de top 10 van de wereld met de hoogste adoptie van crypto.

Op deze ontwikkelingen speelden twee Argentijnse private banken handig in. Vorige week kondigden de Banco Galicia en de Brubank aan dat ze de mogelijkheid voor hun klanten hebben toegevoegd om crypto te kopen en verkopen op hun digitale platform.

De Banco Central de la República Argentina, de centrale bank van het land, is echter niet blij met de opmars van crypto en het initiatief van de twee banken, en laat in een officiële verklaring weten dat de financiële sector van het land geen diensten meer mag verlenen die verband houden met Bitcoin of andere digitale valuta’s.

Verplichting om digitale valuta’s te ontmoedigen

Het waarschuwt daarnaast de Argentijnse burgers voor het feit dat hun spaargeld kwetsbaar is voor cyberaanvallen en niet wordt beschermd door verzekeringen. “Financiële instellingen moeten zich concentreren op de financiering van investeringen, productie en consumptie van goederen en diensten”, zo liet de financiële instelling in een verklaring weten

Daarnaast is Argentinië verplicht om het gebruik van digitale valuta’s te ontmoedigen, zoals is afgesproken met het IMF. In ruil daarvoor krijgt het land een lening van 45 miljard dollar van de financiële instelling.

De deal met het IMF omvat ook een economisch programma, dat doelstellingen voor 2025 bevat. Zo moet het land de inflatie beteugelen en de financiering van de schatkist door de centrale bank verminderen. Het begrotingstekort moet geleidelijk terug worden gebracht tot 0,9 procent in 2024.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20