Het Argentijnse bedrijf Bioceres Crop Solutions is van plan om veldproeven uit te gaan voeren met zijn genetisch gemodificeerde tarwe, die een antwoord hoopt te bieden op het toenemende droogteprobleem.
Het wereldwijde graanaanbod daalt momenteel als gevolg van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, die samen bijna een derde van de mondiale export voor hun rekening nemen. Ook is er een verminderde productie als gevolg van de ongunstige klimaatomstandigheden in de Verenigde Staten en India. Zo bracht een recordverpletterende hittegolf in India temperaturen van meer dan 45℃ met zich mee, waardoor de graanoogst in het hele land tegenviel.
Als reactie op het veranderende klimaat, gaat het Argentijnse Bioceres nu een nieuw ontwikkelde genetisch gemodificeerde tarwesoort testen, genaamd HB4, die bestand is tegen extreme droogtes. In Australië gaat het bedrijf volgend jaar veldproeven uitvoeren. Het hoopt het daaropvolgende jaar al zijn nieuwe gewas te verkopen op de internationale markt.
Federico Trucco, CEO van het bedrijf, zegt tegen nieuwsdienst Reuters dat de Russische invasie in Oekraïne, een belangrijke tarweproducent, een reality check is voor de wereldwijde markt. Daar speelt ook de huidige klimaatcrisis in mee, die resulteert in flink meer droogtes wereldwijd, zegt de CEO. Hier moeten producenten van gewassen op inspelen, door nieuwe gemodificeerde zaden te ontwikkelen die bestand zijn tegen de veranderingen die wereldwijd plaatsvinden.
Trucco hoopt ook zijn zaden dit jaar nog te exporteren naar de Verenigde Staten, waar droogte de tarweoogst dit seizoen flinke schade heeft toegebracht. Daarnaast wil hij op termijn zijn gemodificeerde tarwe laten goedkeuren in Rusland en Oekraïne.
La Niña
In Argentinië kijken landbouwers momenteel met vrees naar het aanstormende weerfenomeen genaamd La Niña. Dat wordt gekenmerkt door een hogere atmosferische druk boven het centrale en oostelijke deel van de Stille Oceaan. Dit leidt tot een verminderde productie van wolken en regenval. Hierdoor ontstaan er droogtes langs de westkust van Zuid-Amerika, de Golfkust van de VS en de grasvlaktes in het zuiden van Zuid-Amerika.
Argentinië verwacht door het voorspelde droge weer een verminderde graanoogst in het seizoen 2022-23. De graanbeurs van de Argentijnse stad Rosario voorspelt dat de graanproductie van het land zal dalen tot 19 miljoen ton, tegenover de 22,1 miljoen ton van het voorgaande seizoen.
Argentinië werd onlangs het eerste land ter wereld dat het planten van genetisch gemodificeerde tarwe toestaat. Andere belangrijke gewassen op de wereldmarkt, zoals maïs en sojabonen, zijn grotendeels al genetisch gemodificeerd.
(evb)